Fibroadenomul mamar
Articol realizat cu ajutorul Dr. Manuela Mihail - Medic primar Imagistică medicală
Ai între 15 și 30 de ani sau ești însărcinată? Probabil că te regăsești printre cele 10% dintre femei care sunt predispuse la a dezvolta fibroadenom mamar, una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni mamare. Acesta este totuși mai puțin frecvent la femeile aflate la menopauză, cu excepția cazului în care femeia urmează un tratament hormonal cu estrogeni.
Ce este fibroadenomul mamar și care sunt cauzele apariției acestuia?
Fibroadenomul mamar este o tumoră mamară benignă (nu este canceroasă) formată din țesut mamar glandular și fibros. Acești noduli pot apărea izolat, dar adeseori sunt multipli. Fibroadenoamele mamare pot fi simple - și prezintă un risc foarte slab de a dezvolta cancer la sân (cu aproximativ 1-2% mai mare decât cel al femeilor care nu suferă de aceste modificări) și pot fi și complexe (acestea având dimensiuni ceva mai mari și tendința să apară la femeile mai în vârstă). Fibroadenoamele complexe prezintă un risc ușor mai crescut de a se transforma malign decât fibroadenoamele simple.
Cauza exactă a fibroadenomului mamar este necunoscută. Acesta pare a fi influențat de estrogen, deoarece apare cel mai des la femeile aflate în premenopauză sau gravide, precum și la femeile care sunt în post-menopauză și urmează terapie hormonală de substituție. Cele mai multe fibroadenoame apar în timpul perioadei fertile, cu ciclu menstrual prezent, atunci când nivelul hormonal se schimbă.
Poți simți un fibroadenom mamar?
Da, poți simți fibroadenomul în timp ce faci autoexaminarea lunară a sânilor sau în cadrul examinării clinice a sânilor de către specialist. Acesta se simte rotund-ovalar, neted și mobil. Aceste mase pot fi sensibile, chiar în perioada dinaintea menstruației, atunci când se pot congestiona din cauza schimbărilor hormonale.
Mărimea fibroadenomului mamar variază de la 1 la 5 cm. Fibroadenomul gigant poate ajunge până la 15 cm.
La mamografie, fibroadenoamele apar ca o masă netedă, rotundă sau ovală, foarte bine delimitată. Uneori sunt însoțite de calcificări grosiere. Fibroadenoamele nu pot fi diferențitate de chisturi sau alte tumori mamare la mamografie.
La ecografia mamară fibroadenomul va apărea ca o formațiune cu un contur bine definit, omogenă, rotundă sau ovală, cu contururi regulate sau lobulate, unele ușor vascularizate.
Cum se face diagnosticarea fibroadenomului mamar?
Evaluarea unui fibroadenom se face după ce medicul a identificat formațiunea mamară. Diagnosticarea fibroadenomului poate presupune următoarele examinări/ proceduri medicale:
- Examenul clinic la nivelul sânului
- Mamografia digitală (peste 40 ani)
- Ecografia mamară
- Biopsia aspirativă cu ac fin
- Biopsia cu ac gros
Puncția biopsie pentru obținerea unor eșantioane tisulare pe care patologul să le poată examina și să rezulte un diagnostic de certitudine este uneori necesară - în cazuri în care fibroadenomul nu este tipic sau pacienta are risc crescut pentru cancer mamar.
Cum se tratează fibroadenomul mamar?
Fibroadenomul mamar este o tumoră benignă, al cărei tratament poate varia în funcție de tipul histologic, dimensiuni, numărul tumorilor etc. În cazul în care fibroadenomul este mic, nedureros și își păstrează aceeași dimensiune, nu vei avea nevoie de un tratament suplimentar. Cu toate acestea, este recomandată ecografia mamară periodică, pentru ca fibroadenomul să fie ținut sub observație.
În cazul în care fibroadenomul este mare (are mai mult de 3 cm), este dureros, în creștere sau rezultatul biopsiei arată celule atipice și foarte active, este recomandat să îl îndepărtezi chirurgical. În unele situații, unul sau mai multe fibroadenoame pot crește după ce un altul a fost îndepărtat chirurgical. Aceasta nu înseamnă că cel vechi a recidivat, ci că s-au format alte fibroadenoame.
„Câteodată, fibroadenoamele se opresc din creștere sau chiar își diminuează dimensiunile, fără nici un alt tratament. În aceste cazuri, când diagnosticul de fibroadenom mamar a fost confirmat printr-o biopsie mamară, mai ales când vorbim de fibroadenoame multiple, acestea pot fi lăsate pe loc și supravegheate imagistic pentru a fi siguri că nu vor mai evolua și nu vor genera complicații. Se recomandă control mamar de prevenție o dată sau de două ori pe an. Mersul la controlul de rutină mamar este o atitudine utilă tuturor femeilor dar, mai ales celor care au fost diagnosticate cu multiple fibroadenoame, pentru a supraveghea imagistic evoluția acestora fără a exciza chirurgical (o intervenție chirurgicală - în cazul fibroadenomelor multiple - poate produce cicatrici importante care ulterior ar modifica forma și textura sânului și care ar face viitoarele mamografii mai greu de interpretat).”
Cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru tine sunt controlul periodic și autoexaminarea lunară a sânilor.
Dacă observi o modificare atunci când te autoexaminezi, programează cât mai curând un consult mamar la medicul specialist.
Articole referință:
Fibroadenomas of the Breast, American Cancer Society