Menopauza precoce. Cauze, simptome și soluții recomandate
Articol realizat cu ajutorul Dr. Claudia Ștefănescu - Medic Primar Obstetrică-Ginecologie în data 18 Iulie 2024Unele femei pot experimenta menopauza precoce. Te invităm să afli din acest articol ce este aceasta, când și de ce apare, cum se stabilește diagnosticul, care sunt simptomele specifice și ce poți face pentru a le ameliora.
Ce este menopauza precoce?
Pentru cele mai multe femei menopauza se intalează între 45 și 55 de ani. [1] Menopauza precoce, cunoscută și sub denumirea de „menopauză prematură”, reprezintă instalarea menopauzei înainte de intervalul vârstei la care majoritatea femeilor experimentează acest proces firesc, adică înainte de 45 de ani. De regulă, menopauza precoce sau insuficiența ovariană prematură are loc înainte de vârsta de 40 de ani. [1]
Menopauza presupune încetarea producerii ovulelor, ceea ce rezultă în nivelul scăzut de estrogen, hormonul care controlează ciclul reproductiv. Atunci când o femeie se află la menopauză, înseamnă că nu a mai avut menstruație o perioadă de minim douăsprezece luni consecutive.
Însă, simptomele asociate acestei situații, precum bufeurile, încep să aibă loc cu mult timp înainte, în etapa cunoscută ca perimenopauză. Orice lucru care poate provoca încetarea funcționării ovarelor sau stoparea producerii estrogenului poate duce la menopauza precoce. Printre acestea se poate afla chimioterapia pentru cancer sau ovariectomie (înlăturarea ovarelor). [1]
În aceste cazuri, medicul te va pregăti pentru menopauza precoce. Însă, organismul tău poate, de asemenea, să înceapă această etapă chiar dacă încă ai ovarele intacte.
Afla mai multe despre menopauza precoce citind acest articol:
Când și de ce apare?
Cum se manifestă menopauza prematură?
Diagnosticul menopauzei precoce
Ce poți face pentru a combate efectele neplăcute?
Riscuri și afecțiuni asociate
Când și de ce apare?
După cum am precizat anterior, vârsta la care se instalează menopauza precoce este înainte 40 de ani. Există câteva cauze ale acesteia, dar uneori, nu se cunoaște cu exactitate de ce apare.
Factorii genetici
În cazul în care nu există o cauză medicală evidentă care duce la apariția menopauzei precoce, motivul pentru care apare este, cel mai probabil, genetic. Este posibil ca menopauza precoce să fie moștenită pe cale ereditară.
Dacă știi când a intrat mama ta la menopauză, poți avea o idee despre perioada când este posibil să intri și tu în această etapă. În cazul în care mama ta a intrat la menopauză precoce, șansele de a intra și tu de timpuriu sunt peste medie. [1]
Stilul de viață
Pe lângă factorii genetici, stilul de viață poate avea un impact asupra perioadei în care începi menopauza. De exemplu, fumatul afectează estrogenul și poate contribui la apariția menopauzei precoce.
Unele studii sugerează că femeile care fumează pe termen lung sunt predispuse la menopauza precoce. Fumătoarele pot începe menopauza cu unul sau doi ani mai devreme decât femeile care nu fumează. [1]
Indexul masei corporale este un alt factor care are rol în menopauza precoce. Estrogenul provine din ovar și glande suprarenale, unde există precursori de estrogeni, care în tesutul adipos sunt convertiți in estrogen; țesutul adipos are enzime de aromatizare ce convertesc precursorii de estrogen în estrogen. Astfel, femeile care au o siluetă subțire au un nivel mai redus de estrogen, care se poate epuiza mai repede.
Unele cercetări sugerează, de asemenea, că dieta vegetariană, lipsa exercițiilor fizice și lipsa expunerii la razele solare pe parcursul vieții pot duce la instalarea menopauzei precoce.
Alți factori ce pot contribui la apariția menopauzei precoce sunt:
● Probleme în legătură cu cromozomii, de exemplu, sindromul Turner;
● Boli autoimune, de pildă, boala tiroidă sau artrita reumatoidă;
● Epilepsie.
Cum se manifestă menopauza prematură?
Unele dintre semnele menopauzei precoce sunt ciclurile menstruale neregulate sau cicluri menstruale care durează mai mult sau mai puțin decât cele tipice. Acestea sunt, de altfel și printre primele simptome ale menopauzei.
Alte simptome menopauză precoce:
● Pete de sânge (spotting);
● Hemoragie abundentă;
● Menstruații care durează mai mult de șapte zile;
● Un interval mai mare de timp între menstruații;
Important de reținut! Dacă observi aceste simptome, mergi la un control ginecologic și discută cu medicul despre acestea și orice alte posibile cauze ale simptomelor.
Alte simptome premenopauză comune sunt și:
● Bufeuri;
● Transpirații nocturne;
● Probleme cu somnul;
● Schimbările de dispoziție;
● Modificări ale libidoului;
● Uscăciune vaginală;u
● Incontinența urinară sau probleme cu controll vezicii urinare.
Diagnosticul menopauzei precoce
Dacă bănuiești că ai putea intra la menopauză precoce, îți recomandăm să mergi la ginecologie pentru a face un consult. Lipsa menstruației timp de douăsprezece luni consecutive sau ciclul menstrual neregulat poate fi un indicator pentru aceasta sau pot exista și alte simptome sau cauze medicale.
Efectuarea unor analize ginecologice recomandate femeilor, alături de semnalarea prezenței simptomelor asociate cu menopauza precoce îi pot fi de ajutor medicului pentru a o diagnostica.
Medicul ginecolog este singurul care poate spune cu certitudine dacă este sau nu vorba despre menopauză precoce. În unele cazuri, acesta poate solicita teste pentru a determina nivelurile hormonilor pentru a determina dacă sunt asociate cu menopauza precoce sau cu alte afecțiuni.
Ce poți face pentru a combate efectele neplăcute?
Dacă suspectezi că ai un început de menopauză, este benefic să adopți un stil de viață sănătos, să eviți fumatul, să adopți o alimentație sănătoasă și echilibrată. De asemenea, se recomandă și mișcarea, programe de sport adaptate în funcție de particularitățile pacientei. În plus, consultă un doctor pentru un plan de tratament personalizat.
Tratamente recomandate
Acestea, precum și consecințele menopauzei depind de caracteristicile fiecărei paciente în parte și doar un medic le poate recomanda, în mod personalizat.
Riscuri și afecțiuni asociate
Printre riscurile asociate cu menopauza precoce se află:
● Infertilitate;
● Afecțiuni cardiace;
● Osteoporoză:
● Demență;
● Depresie;
● Mortalitate prematură. [1]
Este benefic să faci control ginecologic după menopauză, ca măsură de prevenție, pentru a te asigura că este totul în regulă sau dacă există posibile afecțiuni pe care le poți identifica în fază timpurie, când situația este mai ușor de gestionat.
În concluzie, dacă bănuiești că ai putea avea menopauză precoce, mergi la unul dintre medicii de obstetrică-ginecologie pentru un consult de specialitate. Doar un medic poate stabili corect diagnosticul și te poate ajuta să gestionezi mai ușor simptomele.
Sursă de referință:
1. Watson, Stephanie. “Early Menopause: Causes, Symptoms, and More.” Healthline, Healthline Media, 11 Jan. 2022, www.healthline.com/health/menopause/causes-early, accesat la data de 27 decembrie 2022.