“Menstruația” peste sarcină. Tot ce trebuie să știi despre această situație
Articol realizat cu ajutorul Dr. Claudia Ștefănescu - Medic Primar Obstetrică-Ginecologie în data 11 Iulie 2024“Menstruația” peste sarcină este, de fapt, o sângerare uterină în afara menstruației normale și reprezintă sângerarea în perioada de graviditate. Acesta este un fenomen frecvent și explicabil, dar care reprezintă un motiv de îngrijorare pentru viitoarea mamă. Gravida are nevoie de un control medical de specialitate pentru a exclude complicații.
Sângerările care pot să apară sporadic în timpul sarcinii nu trebuie considerate menstruație peste sarcină, iar atunci când cantitatea de sânge pierdut este mare și de durată, trebuie să mergi de urgență la medic. Menstruația normală în sarcină nu este posibilă.
Află din acest material tot ce trebuie să știi despre sângerarea în această perioadă și despre modificările prin care trece corpul tău în sarcină.
Ce este “menstruația” peste sarcină?
Când și de ce apar sângerări în timpul sarcinii?
Cât durează o “menstruație” peste sarcină?
Ce alte manifestări pot însoți sângerările din timpul sarcinii?
Tratamente recomandate
Complicații posibile
Ce este “menstruația” peste sarcină?
“Menstruația“ peste sarcină este un mit. În fiecare lună din ovar este eliberat un ovul. Dacă întâlnește un spermatozoid are loc procesul de fecundare și se formează produsul de concepție, care se prinde de mucoasa uterină. Atunci când ovulul nu este fecundat va fi eliminat sub forma sângelui menstrual, prin vagin (1).
Acesta este motivul pentru care ciclul peste sarcină nu poate avea loc, iar odată ce femeia rămâne însărcinată, menstruația în sarcină nu mai poate avea loc.
Sângerările sporadice la începutul sarcinii sunt explicabile și apar ca urmare a modificărilor care au loc în corpul femeii.
Este bine să știi totul despre sarcina pe săptămâni, ce implică fiecare etapă și la cine poți apela în situații deosebite, atunci când sângerările sunt abundente sau apar și alte simptome îngrijorătoare.
Când și de ce apar sângerări în timpul sarcinii?
Sângerarea ușoară numită și spotting în sarcină apare destul de repede după concepere și reprezintă de fapt o sângerare de implantare. Aceasta se manifestă când ovulul fecundat se fixează în mucoasa uterului (2). Deși poate să coincidă ca perioadă cu menstruația normală, pierderea de sânge este de scurtă durată și cantitativ redusă. Așadar, nu putem vorbi de o menstruație normală în prima lună de sarcină, ci de un rezultat direct al modificărilor de la nivelul uterului femeii însărcinate.
De asemenea, o sângerare ușoară de câteva zile poate să apară la femeile însărcinate, pe fond hormonal, ceea ce le poate induce ideea de menstruație și nici nu conștientizează într-o primă fază că sunt însărcinate.
Cât durează o “menstruație” peste sarcină?
Câteva zile în mod normal sau poate să apară sporadic și să dispară în câteva ore. Sângerarea ușoară de la începutul sarcinii, legată de implantare, modificările hormonale sau de cele ale cervixului, este inofensivă și, după dispariția ei, sarcina este în siguranță.
La fel, infecțiile contractate la începutul sarcinii pot determina o pierdere de sânge.
Cantitatea de sânge către uter și colul uterin este crescută în timpul dezvoltării copilului în uter, motiv pentru care colul uterin poate sângera ușor, fără a oferi motive de îngrijorare dacă se oprește rapid și nu apare durerea.
Totuși, o eroziune cervicală poate duce la o sângerare după actul sexual, iar acest fenomen poate fi îngrijorător, de aceea trebuie consultat doctorul rapid (2).
Atât înainte, cât și pe durata sarcinii, ai nevoie de supraveghere și îndrumare medicală de specialitate, de aceea trebuie să găsești un medic de obstetrică și ginecologie în care să ai încredere și alături de care să te simți în largul tău pentru această etapă a vieții.
Ce alte manifestări pot însoți sângerările din timpul sarcinii?
Durerile sau crampele abdominale sunt frecvente în sarcină și pot să apară alături de sângerare. Cum ciclul peste sarcină nu este posibil, atunci când observi că pierzi o cantitate mare de sânge, durerile se accentuează și le resimți și în regiunea lombară inferioară ai nevoie de ajutor medical de specialitate.
Când sângerările în sarcină sunt însoțite de eliminarea unor cheaguri de sânge sau apar febra și frisoanele ce pot indica o infecție, cum ar fi endometrita, cu consecințe de avorturi septice, dar si contracții în stadii mai avansate ale sarcinii, medicul trebuie consultat de urgență pentru a primi ajutor de specialitate (3) și pentru a nu risca pierderea sarcinii.
Medicul va trebui informat cu privire la cantitate de sânge pierdută, durata și intensitatea simptomelor prezente. Dacă ai efectuat analize recomandate în timpul sarcinii și ai rezultatele acestora trebuie să prezinți documentele medicale medicului care te va consulta, pentru ca acesta să dețină toate informațiile necesare, alături de istoricul medical și familial.
Vei fi îndrumată să efectuezi analize de laborator de sânge și urină, o ecografie, alături de o examinare fizică, la care se pot adăuga oricare alte investigații va considera medicul ginecolog că sunt necesare pentru a putea stabili un diagnostic corect și complet, dar și pentru a exclude alte probleme cu puternic impact asupra mamei sau copilului.
Tratamentele care pot fi aplicate în sarcină atunci când apar sângerările vizează relaxarea, evitarea sexului, odihna la pat cu picioarele ușor ridicate față de restul corpului, renunțarea la călătorii. În cazurile ceva mai grave se poate ajunge la spitalizare, cu îngrijiri de specialitate acordate o perioadă sau chiar la intervenție chirurgicală de urgență (4).
De asemenea, trebuie avute în vedere investigațiile ginecologice de rutină care pot scoate la iveală unele afecțiuni în faza de debut, iar tratarea la timp, apelând la servicii medicale de ginecologie, la cele mai înalte standarde, determină evitarea complicațiilor sau a situațiilor dificile.
Complicații posibile
În primul trimestrul de sarcină sângerările pot fi un semnal al unei sarcini ectopice, avort spontan, infecții sau inflamații ale colului uterin, apariției unei sarcini molare când în locul fătului se dezvoltă un țesut anormal (3) sau al prezenței polipilor uterini.
Posibilele sângerări în trimestrul 2 sau 3 de sarcină vizează semne ale unor afecțiuni grave, așa cum este cazul în placenta praevia, placenta abruptio, ruptură uterină, travaliu premature sau avort spontan (4).
Centrul de Obstetrică și Medicină Materno-Fetală din cadrul Donna Medical Center este locul ideal pentru a primi răspunsuri la întrebările pe care le poți avea în sarcină, dar și sprijinul necesar pentru a depăși obstacolele.
Informațiile prezentate în acest articol nu sunt suficiente pentru autodiagnosticare. Dacă te confrunți cu “menstruație“ peste sarcină, mergi la medic de urgență pentru a beneficia de tratament corespunzător situației tale, astfel încât tu sau copilul să nu dezvoltați probleme mai grave!
Surse de informare:
1. Can You Get Your Period and Still Be Pregnant? - https://www.healthline.com/health/pregnant/period-and-pregnant
2. Bleeding and/or pain in early pregnancy - https://www.hey.nhs.uk/patient-leaflet/bleeding-andor-pain-early-pregnancy/
3. Bleeding during pregnancy - https://www.mayoclinic.org/symptoms/bleeding-during-pregnancy/basics/when-to-see-doctor/sym-20050636
4. Bleeding During Pregnancy - https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/22044-bleeding-during-pregnancy