În zilele noastre, sarcina este mai degrabă o alegere rațională, decât o întâmplare romantică. Primul lucru, și cel mai important, dacă vrei să rămâi însărcinată, sau dimpotrivă, dacă îți dorești să iei măsuri pentru a amâna acest moment, trebuie să te informezi și să vorbești cu medicul ginecolog, în cadrul unei consultații pentru planificare familială.
Dacă ai discutat cu partenerul tău și sunteți pregătiți să faceți primii pași spre a deveni părinți...
Recomandarea noastră este să ceri sfatul medicului ginecolog, care îți va oferi consiliere medicală preconcepție în cadrul unei consultații pentru planificare familială.
Aceasta este esențială pentru a verifica starea de sănătate a cuplului și eventualele măsuri ce trebuie luate pentru a te asigura că bebelușul pe care îl vei aduce pe lume va fi sănătos și nu va avea de suferit complicații.
O consultație pentru preconcepție completă presupune:
Anamneză: discuție cu pacienta despre istoricul medical;
Consult ginecologic;
Ecografie transvaginală;
Test Babeș - Papanicolau;
Set de analize pentru ea: HLG, grup sangvin, Rh, glicemie, transaminazele (TGP și TGO), uree, creatinină, coagulograma, Ag Hb, AcHVC, HIV 1/2 , TPHA, examen sumar urină, examen bacteriologic de secreție vaginală, antigen chamidia din secreție vaginală, ureaplasma/micoplasma din secreție vaginală, IgG/IgM: toxoplasma, CMV, rubeola, VHS1/2, serologie Lysteria, TSH, control genetic pentru trombolofilie ( la pacientele cu factori de risc prezenți);
Set de analize minime pentru el: serologie sifilis - VDRL, test HIV, grup sangvin, Rh.
Programează-te la medicul ginecolog pentru o consultație de planificare familială și discută cu el despre cum vezi tu familia, dacă îți dorești copii, când anume, câți etc. În acest sens, doctorul îți va oferi recomandări medicale asupra momentului considerat optim pentru a face pasul către extinderea familiei și pe lângă efectuarea analizelor recomandate, îți va explica ce trebuie să faci mai departe.
Dacă dorești să amâni sarcina...
Consultația de planificare familială este utilă pacientelor active sexual care au nevoie de consiliere pentru contracepție.
Pentru ca medicul ginecolog să-ți poată recomanda cea mai potrivită metodă de contracepție, este necesar să faci mai întâi oserie de analize:
Anamneză: discuție cu pacienta despre istoricul medical, cu accent pe riscurile tromboembolice;
Set de analize minime recomandate: glicemia, transaminazele (TGP și TGO) pentru a analiza sănătatea ficatului, profilul lipidic pentru colesterol și trigliceride și coagulograma
Metodele contraceptive includ:
Dispozitivele intrauterine - steriletul cu fir de cupru sau steriletul cu progesteron sunt cele mai sigure metode de protecție sexuală la care poți apela.
Contraceptivele hormonale - pot avea însă efecte secundare:
metode hormonale care conțin ambele tipuri de hormoni feminini, estrogenul și progesteronul, cum sunt pilula contraceptivă (administrare zilnică) și inelul vaginal.
metode hormonale doar cu progesteron, recomandate în cazul contraindicației la estrogen, cum sunt mini-pilulele și injecțiile hormonale (control medical la 3 luni de utilizare).
Dacă vrei să eviți efectele adverse ale contraceptivelor hormonale, poți apela la metode contraceptive de barieră cum sunt: diafragma, bureții, prezervativele pentru bărbați/pentru femei, gelurile, spumele, ovulele și peliculele cu spermicid.
În cazul în care o metodă de barieră a dat greș sau ai uitat administrarea zilnică a anticoncepționalului oral, sau în cazul unui contact sexual neprotejat, poți apela la contracepția de urgență prin „pastila de a doua zi”. Atenție însă, poți apela la această metodă doar de 2 ori pe an.
Multumim Donna Medical Center! A fost minunat astăzi! Ne-am văzut pentru prima dată bebelușul! A fost extraordinar de frumos, iar aici la voi totul este de poveste! De la flori până la fetele frumoase și drăguțe de la recepție, iar personalul medical este excepțional! Dr. Ionescu-Crângu este un om excepțional, n-am mai văzut atâta grijă și răbdare nicăieri!
Florentina, 06.05.2014
Am venit la Donna Medical Center pentru o morfologie de trimestrul II, la Dl. Dr. Conf. Prof. Ionescu Crangu.
Investigația ecografică a fost facută cu un deosebit profesionalism și toate detaliile pe care, atât eu, cât și soțul meu, , doream să le auzim despre evoluția micuțului nostru, ne-au fost oferite.
Mulțumesc dlui Dr. pentru grija și atenția cu care mi-a monitorizat sarcina ți recomand oricărei proaspete mămici această clinică și pe medicii acesteia.
Andra, 13.10.2015
Astăzi am petrecut unele dintre cele mai frumoase clipe alaturi de Dr. Nicolae Cristian, atunci când mi-a dat cea mai frumoasă veste, aceea că voi fi mămică de fetiță 100%.
În plus, m-a marcat profesionalismul și cunoștințele domnului doctor legate de sarcină. Mi-a oferit atât de multe informații încât acum nu mai sunt tentată să întreb în stânga și-n dreapta diverse.