Nodulii, mastoza chistica si afectiunile mamare in timpul sarcinii
Articol realizat cu ajutorul Dr. Cristian Nicolae - Medic primar Imagistică medicalăÎn timpul sarcinii au loc multe modificări în corpul femeii, inclusiv la nivelul sânilor. Din acest motiv în timpul sarcinii și al alăptării noduli mici pot fi mai dificil de identificat, fiind cel mai adesea confundați cu o schimbare normală, specifică acestei perioade.
În plus, tumorile mamare la femeile gravide sunt mult mai mari și mai avansate în momentul în care sunt depistate față de femeile de aceeași vârstă, dar care nu sunt gravide.
Care sunt modificările normale ale sânilor în perioada sarcinii?
- În primul trimestru al sarcinii, areola mamară devine mai înschisă la culoare, își mărește diametrul și se umflă;
- În cel de-al doilea trimestru de sarcină, încep să apară primele semne ale scurgerilor lactice: colostru, un lichid vâscos de culoare galbenă, posibil însoțit de urme subțiri de sânge.
- În ultimul trimestru de sarcină sânii continuă să se mărească datorită cantității crescute de lapte.
Dacă una dintre situațiile de mai jos apare, este bine să programezi cât mai curand un control mamar de specialitate pentru a depista care este cauza simptomelor pe care le simți.
Scurgeri mamelonare non-lăptoase
Scurgerile non-lactice pot fi lăptoase, galbene, verzui, maronii, roze sau de un roșu deschis. Acestea sunt semne patologice (cauzate de o anumită leziune sau afecțiune) dacă apar ca semn singular, apar pe un singur duct galactofor, au loc în mod repetat și/sau au aspect sanguinolent.
Noduli la sân în timpul sarcinii.
Nodulii descoperiți în timpul sarcinii nu reprezintă întotdeauna modificări normale ale acestei perioade. De fapt, cancerul mamar este cea mai întâlnită formă de cancer în perioada sarcinii. Are incidență 1 din 3.000 de sarcini și 1-2 din 50 de cancere mamare identificate în această perioadă. (Sursa babymed.com)
Iată când ar trebui să mergi la control și să faci investigații suplimentare pentru a fi sigură că nu este nodul canceros:
- Când nodulul este tare, dur la palpare;
- Când nodulul este imobil, fixat;
- Când nodulul este însoțit de gropițe sau încrețituri ale sânului sau retracția mamelonului.
Mastoza în timpul sarcinii.
Creșterea în volum a sânilor, sensibilitatea crescută, durerea sau nodulii mamari, toate aceste simptome ale mastozei fibrochistice pot fi asociate cu sarcina. Dacă acest disconfort, sensibilitate sau durere mamară este asociat cu lipsa menstruației, atunci este recomandat efectuarea unui test de sarcină.
În cazul în care testul de sarcină este negativ, se recomandă realizarea unui consult de specialitate și a unor investigații suplimentare, ca ecografia mamară.
Cancer mamar în timpul sarcinii
Deși sarcina nu cauzează cancer de sân, schimbările hormonale din organism în timpul sarcinii pot accelera dezvoltarea afecțiunii.
Cancerul de sân apărut în timpul sarcinii este mult mai agresiv. De aceea, diagnosticarea poate fi devastatoare atât pentru mamă, cât și pentru copil. Din acest motiv este esențial ca femeile gravide să continue să efectueze examinările mamare de rutină pe parcursul sarcinii. Orice noduli și simptome suspecte trebuie evaluate.
Examinări medicale recomandate în perioada sarcinii:
- Autoexaminarea lunară;
- Examinarea mamară realizată de către medicul specialist;
- Ecografia mamară.
Nu aștepta până când simptomele își fac simțită prezența deoarece atunci ar putea fi prea târziu, iar șansele de vindecare vor fi din ce în ce mai reduse!
Controlează-te! Fii sigură că ești bine pentru tine și cei dragi ție!
Cele mai citite
Virusul HPV – tot ce trebuie să știi
Torsiunea Ovariană: cauze, simptome și tratament
Ghid complet al metodelor contraceptive
Ecografia transvaginală – Tot ce trebuie să știi
Testul de sarcină – Tot ce trebuie să știi dacă bănuiești că esti însărcinată
Nodulii la sân: Ghid complet
Durerea de sâni (mastodinie)
Semnele și simptomele cancerului mamar
Tot ce trebuie să știi despre cancerul la sân
Sindromul ovarelor polichistice
Testul Babeș- Papanicolau: Ghid complet
Chisturile ovariene: diagnostic și tratament
Analize recomandate în timpul sarcinii
Metode contraceptive
Cancer col uterin - simptome
Cancer ovarian. Simptome și factori de risc
Fibromul uterin
Adenomul hipofizar
Endometrioza
