Nodulii, mastoza chistica si afectiunile mamare in timpul sarcinii
Articol realizat cu ajutorul Dr. Cristian Nicolae - Medic primar Imagistică medicală în data 18 Septembrie 2024În timpul sarcinii au loc multe modificări în corpul femeii, inclusiv la nivelul sânilor. Din acest motiv în timpul sarcinii și al alăptării noduli mici pot fi mai dificil de identificat, fiind cel mai adesea confundați cu o schimbare normală, specifică acestei perioade.
În plus, tumorile mamare la femeile gravide sunt mult mai mari și mai avansate în momentul în care sunt depistate față de femeile de aceeași vârstă, dar care nu sunt gravide.
Care sunt modificările normale ale sânilor în perioada sarcinii?
În timpul sarcinii, sânii unei femei suferă o serie de modificări fiziologice semnificative datorate fluctuațiilor hormonale și pregătirii corpului pentru alăptare. Aceste schimbări sunt esențiale pentru dezvoltarea adecvată a glandelor mamare și pentru producția de lapte.
În primul trimestru al sarcinii, areola mamară devine mai închisă la culoare, își mărește diametrul și se umflă. Unul dintre primele semne ale sarcinii este creșterea în volum a sânilor. Hormonii sarcinii, în special estrogenul și progesteronul, stimulează dezvoltarea glandelor mamare și a țesutului adipos, ceea ce duce la mărirea sânilor. Sensibilitatea crescută și durerea la nivelul sânilor sunt frecvente în primele săptămâni de sarcină. Aceste simptome sunt cauzate de creșterea fluxului de sânge și modificările hormonale.
În cel de-al doilea trimestru de sarcină, încep să apară primele semne ale scurgerilor lactice: colostru, un lichid vâscos de culoare galbenă, posibil însoțit de urme subțiri de sânge. Glandele mamare se dezvoltă în mod semnificativ pe parcursul sarcinii. Lobulii, unitățile producătoare de lapte ale sânului, și ductele, canalele prin care laptele este transportat, se măresc și se ramifică pentru a se pregăti pentru alăptare.
În ultimul trimestru de sarcină sânii continuă să se mărească datorită cantității crescute de lapte. Glandele Montgomery, mici glande sebacee situate pe areole, devin mai proeminente și secreta un lichid uleios care lubrifiază și protejează mameloanele în timpul alăptării. Venele de la nivelul sânilor devin mai vizibile și mai pronunțate datorită creșterii fluxului de sânge în această zonă. Aceasta ajută la transportul nutrienților necesari dezvoltării glandelor mamare. Pielea sânilor poate deveni mai întinsă și mai elastică pentru a acomoda creșterea în volum a sânilor. Acest lucru poate duce la apariția vergeturilor.
Când trebuie să mergi la control?
Dacă una dintre situațiile de mai jos apare, este bine să programezi cât mai curand un control mamar de specialitate pentru a depista care este cauza simptomelor pe care le simți.
Scurgeri mamelonare non-lăptoase
Scurgerile non-lactice pot fi lăptoase, galbene, verzui, maronii, roze sau de un roșu deschis. Acestea sunt semne patologice (cauzate de o anumită leziune sau afecțiune) dacă apar ca semn singular, apar pe un singur duct galactofor, au loc în mod repetat și/sau au aspect sanguinolent.
Noduli la sân în timpul sarcinii
Nodulii descoperiți în timpul sarcinii nu reprezintă întotdeauna modificări normale ale acestei perioade. De fapt, cancerul mamar este cea mai întâlnită formă de cancer în perioada sarcinii. Are incidență 1 din 3.000 de sarcini și 1-2 din 50 de cancere mamare identificate în această perioadă. (Sursa babymed.com)
Iată când ar trebui să mergi la control și să faci investigații suplimentare pentru a fi sigură că nu este nodul canceros:
- Când nodulul este tare, dur la palpare;
- Când nodulul este imobil, fixat;
- Când nodulul este însoțit de gropițe sau încrețituri ale sânului sau retracția mamelonului.
Mastoza în timpul sarcinii
Creșterea în volum a sânilor, sensibilitatea crescută, durerea sau nodulii mamari, toate aceste simptome ale mastozei fibrochistice pot fi asociate cu sarcina. Dacă acest disconfort, sensibilitate sau durere mamară este asociat cu lipsa menstruației, atunci este recomandat efectuarea unui test de sarcină.
În cazul în care testul de sarcină este negativ, se recomandă realizarea unui consult de specialitate și a unor investigații suplimentare, ca ecografia mamară.
Cancer mamar în timpul sarcinii
Deși sarcina nu cauzează cancer de sân, schimbările hormonale din organism în timpul sarcinii pot accelera dezvoltarea afecțiunii.
Cancerul de sân apărut în timpul sarcinii este mult mai agresiv. De aceea, diagnosticarea poate fi devastatoare atât pentru mamă, cât și pentru copil. Din acest motiv este esențial ca femeile gravide să continue să efectueze examinările mamare de rutină pe parcursul sarcinii. Orice noduli și simptome suspecte trebuie evaluate.
Impactul afecțiunilor mamare asupra alăptării
Alăptarea este o perioadă la fel de sensibilă ca și sarcina, din punct de vedere al sănătății sânilor. Există o serie de probleme și dificultăți care pot apărea în această perioadă:
- Obstrucția ductelor lactifere: nodulii sau chisturile pot bloca ductele lactifere, împiedicând fluxul normal al laptelui și cauzând durere și disconfort;
- Inflamația și infecția: blocajele pot duce la inflamații și infecții, cum ar fi mastita, care poate provoca febră, dureri intense și dificultăți în alăptare;
- Mastita: poate provoca dureri severe și umflături, făcând alăptarea extrem de dificilă și dureroasă;
- Scăderea producției de lapte: inflamația și infecția pot afecta glandele mamare, reducând producția de lapte și afectând alimentarea bebelușului;
- Abcesele mamare: Abcesele pot provoca dureri intense și umflături localizate, care pot împiedica copilul să se atașeze corect la sân. Abcesele necesită adesea drenaj chirurgical, ceea ce poate complica și mai mult alăptarea;
- Probleme de atașare și poziționare a bebelușului la sân: afecțiunile mamare pot face ca mameloanele să fie mai sensibile și mai predispuse la crăpături și iritații, afectând atașarea corectă a copilului. Problemele de atașare pot duce la alimentarea insuficientă a copilului și la scăderea producției de lapte.
Examinări medicale recomandate în perioada sarcinii
Consultațiile medicale regulate permit medicilor să identifice problemele mamare într-un stadiu incipient, ceea ce poate duce la tratamente mai eficiente și mai puțin invazive. Medicul poate efectua un examen clinic al sânului și, dacă este necesar, poate recomanda investigații suplimentare. Pe baza istoricului medical și a stării generale de sănătate, medicul poate oferi sfaturi personalizate privind îngrijirea sânilor.
Examenele medicale recomandate în perioada sarcinii pentru a monitoriza sănătatea sânilor includ:
- Autoexaminarea lunară: autopalparea sânilor permite femeilor să identifice modificările neobișnuite de tipul nodulilor, modificărilor texturii pielii sau apariția secrețiilor mamelonare neobișnuite;
- Examinarea mamară realizată de către medicul specialist;
- Ecografia mamară.
Nu aștepta până când simptomele își fac simțită prezența deoarece atunci ar putea fi prea târziu, iar șansele de vindecare vor fi din ce în ce mai reduse!
Controlează-te! Fii sigură că ești bine pentru tine și cei dragi ție!
Surse:
“Breast Cancer during Pregnancy | Cancer Research UK.” Cancerresearchuk.org, 2017, www.cancerresearchuk.org/about-cancer/breast-cancer/living-with/breast-cancer-during-pregnancy, accesat la 2.07.2024;
“Breast Care and Breast Health in Pregnancy.” Betsi Cadwaladr University Health Board, bcuhb.nhs.wales/health-advice/best-start/breast-care-and-breast-health/#:~:text=Breasts%20changes%20during%20pregnancy, accesat la 2.07.2024;
National Cancer Institute. “Breast Cancer Treatment during Pregnancy (PDQ®)–Patient Version.” National Cancer Institute, Cancer.gov, 20 May 2019, www.cancer.gov/types/breast/patient/pregnancy-breast-treatment-pdq, accesat la 2.07.2024;
Whelan, Corey. “Pregnant: Breast Changes by Trimester plus What to Expect Postpartum.” Healthline, 2017, www.healthline.com/health/pregnancy/pregnant-breast, accesat la 2.07.2024.