Puncția aspirativă cu ac fin efectuată în cazul chisturilor mamare este o procedură minim invazivă folosită tot mai des în practica medicală datorită avantajelor pe care le implică: facilitarea unui diagnostic de precizie, detensionarea formațiunilor dureroase până la stabilirea unui protocol de tratament definitiv, riscuri minime pentru pacient. Efectuarea acesteia de către un specialist, într-un cadru special destinat sănătății mamare, crește probabilitatea ca pacientul să beneficieze de toate avantajele procedurii.
Ce este Puncția aspirativă cu ac fin (citologică)?
Puncția aspirativă cu ac fin, asistată ecografic, este o tehnică nonchirurgicală, neinvazivă, rapidă și cu costuri minime, care furnizează un diagnostic precis al unui chist mamar.
Puncțiile aspirative pot fi utilizate pentru obținerea unui diagnostic citologic în cazul unor formațiuni solide (mai puțin complete față de puncțiile cu ac gros) sau pentru aspirația unor formațiuni chistice. Chistul mamar este un "sac" plin cu lichid, ce este ușor evidențiat ecografic. Chisturile mamare sunt de obicei multiple, bilaterale și constituie mastoza chistică sau modificări fibrochistice.
Pentru a diferenția un chist de alte tipuri de noduli mamari, uneori este util să se efectueze aspirația chistului cu ajutorul unei puncții cu ac subțire, sub ghidaj ecografic. Efectuată sub ghidaj ecografic și de obicei în absența unei anestezii locale, puncționarea poate fi făcută asupra unor leziuni nepalpabile, infraclinice. Acul este subțire, cele mai folosite fiind cele de 21-23 G, cu lungimea de 3,8-4 cm. După aspirație, chisturile pot să reapară.
Descoperă tot ce este important să știi despre cancerul la sân, de la simptomele care ar trebui să te trimită la medic până la modalitățile eficiente de prevenție și opțiunile de tratament!
Pentru puncția aspirativă a unui chist mamar:
Există mai multe proceduri disponibile pentru diagnosticarea cancerului atunci când vine vorba despre patologia sânului, iar puncția aspirativă cu ac fin este una dintre ele; în funcție de cum evoluează procedura și de rezultatele acesteia, medicul poate face și alte recomandări ulterioare!
Avantajele puncției fine aspirative mamare:
Procedura de puncție aspirativă (FNA) a unui chist mamar poate dura de la câteva secunde la câteva minute. Lichidul aspirat este apoi analizat microscopic la laborator, de către un medic anatomo-patolog/citolog.
Dezavantajele puncției aspirative sunt:
Punctia aspirativă este recomandată și în cazul chisturilor voluminoase, în tensiune, dureroase. RMN-ul mamar și alte investigații efectuate trebuie să fie prezente în dosarul medical al pacientei, pentru a facilita efectuarea optimă a procedurii.
Puncția aspirativă cu ac fin reprezintă o procedură importantă pentru orice pacientă care urmează să treacă prin această intervenție, așadar este normal ca ea să fie privită cu emoții. Există numeroase întrebări pe care și le pun, în mod firesc, pacientele și la care e bine să găsească răspuns pentru a diminua anxietatea referitoare la următorii pași de urmat.
Ce se întâmplă după procedura de puncție aspirativă?
După efectuarea puncției aspirative, lichidul prelevat este trimis spre analiză la un laborator de histologie și citologie, unde îi vor fi analizate toate caracteristicile, inclusiv eventuala prezență a celulelor maligne. În funcție de rezultatul testelor de laborator, medicul și pacienta vor stabili pașii următori în gestionarea chistului.
În cazul în care chistul era responsabil pentru simptome precum disconfort sau durere, acestea ar trebui să se amelioreze imediat după procedură. De asemenea, se observă o reducere în dimensiuni a acestuia.
Medicul va recomanda monitorizarea ulterioară a leziunii pentru a verifica dacă chistul reapare sau crește în dimensiuni; aceasta se poate realiza, în funcție de fiecare caz clinic în parte, prin mamografie sau ecografie mamară. În unele cazuri se impune tratament suplimentar care poate varia în funcție de natura chistului, de la repetarea puncției la extragerea chirurgicală a acestuia, chimioterapie sau tratament cu radiații, în funcție de evoluția acestuia și de rezultatele anatomo-patologice.
Cum să mă pregătesc de procedura de puncție aspirativă pentru chisturi mamare?
Pregătirea pentru procedura de puncție-biopsie mamară implică mai mulți pași. Unul dintre cei mai importanți constă într-o discuție deschisă cu medicul, care poate oferi lămuriri despre necesitatea procedurii, ce presupune aceasta și care sunt rezultatele așteptate.
Tot în cadrul acestei discuții, medicul va adresa întrebări suplimentare despre medicamentele sau suplimentele alimentare pe care le consumă pacienta și despre eventuale alte afecțiuni de care suferă aceasta. Se poate recomanda evitarea, timp de câteva zile, a medicamentelor care fluidizează sângele, pentru a preveni o eventuală sângerare excesivă în timpul procedurii.
Pacienta trebuie să profite de ocazie și să îi adreseze medicului orice întrebări care o frământă, de la detalii practice și concrete referitoare la procedură, până la idei care stârnesc anxietate. Este important ca aceasta să înțeleagă tot ce urmează să se întâmple și care sunt posibilele riscuri și beneficii.
Este de preferat ca pacienta să nu bea și să nu mănânce nimic înainte de procedură, în funcție de recomandările medicului; e indicat ca acestea să fie respectate întru-totul pentru a se evita eventuale complicații.
Poate fi util ca pacienta să se prezinte în clinică împreună cu un însoțitor care să ofere sprijin emoțional și care să o poată conduce acasă după terminarea procedurii, în special dacă se administrează sedare sau dacă există un risc crescut de disconfort după procedură.
Îmbrăcămintea confortabilă, din două piese, este cea mai bună alegere - astfel, pacienta se poate dezbrăca în jumătatea de sus a corpului pentru procedură.
Puncția aspirativă este recomandată și în cazul chisturilor voluminoase, în tensiune, dureroase.
București, str. Traian nr. 234, et. 1, Sector 2 (între Calea Moșilor și Foișorul de Foc) |
București, str. George Constantinescu, nr. 2-4, Sector 2 (strada dintre Fabrica de Glucoză și Dimitrie Pompeiu). |
|
|
|
|
|
|