Torsiunea Ovariana: Ce este? Cauze, Simptome si Tratament
Articol realizat cu ajutorul Dr. Corina Bușe - Medic primar Obstetrică - GinecologieDe puțin timp, te dor ovarele îngrozitor! Ai fost la medic și nu ai primit încă un răspuns clar. Ar putea fi vorba despre torsiune ovariană, o urgență ginecologică întâlnită mai ales la femeile tinere aflate în perioada reproductivă.
Vezi cum poți să primești un diagnostic de certitudine de la medicul ginecolog și ce variante de tratament ai.
CUPRINS
- CE ESTE TORSIUNEA OVARIANĂ, INFORMAȚII GENERALE
- CAUZELE TORSIUNII OVARIENE
- SEMNELE / SIMPTOMELE TORSIUNII OVARIENE
- INVESTIGAȚII ȘI DIAGNOSTIC
- COMPLICAȚIILE TORSIUNII OVARIENE
- METODE DE TRATAMENT
- PREVENȚIE / PROFILAXIE
CE ESTE TORSIUNEA OVARIANĂ, INFORMAȚII GENERALE
Ai durere de ovare și/sau dureri pelviene în ultima vreme și prietenele te-au avertizat că poate fi vorba despre chisturi ovariene sau chiar torsiune ovariană. Sfatul nostru este să apelezi la medicul specialist în obstetrică-ginecologie și foarte important, să menții calmul până ajungi în cabinetul medical. Există o serie de afecțiuni ginecologice care au în comun aceste simptome, printre acestea, numărându-se și torsiunea de ovar, o afecțiune rară ce însumează doar 3% dintre urgențele ginecologice.
Torsiunea ovariană are loc în momentul în care unul dintre ovare se răsucește și astfel, își stopează alimentarea cu sânge (artera și vena ovariană se blochează). În 60% dintre cazuri, ovarul răsucit apare preponderent pe partea dreaptă și se manifestă prin durere abdominală puternică.
Ce femei sunt predispuse pentru torsiune ovariană
Cu cât eşti mai tânără, cu atât prezinţi un risc mai mare
Cele mai multe cazuri de durere ovariană ce primesc diagnosticul de torsiune ovariană sunt la femeile tinere, aflate în perioada reproductivă. Există și o explicație, la acestea și mai ales la adolescente, țesutul este mai flexibil și există o probabilitate mare ca ovarul să se răsucească, din cauza schimbărilor hormonale. Deși mai rar, ovarul răsucit poate apărea și la femeile mature, atunci când există chisturi ovariene.
În ce cazuri ești mai predispusă la torsiune ovariană?
- Chisturile pe ovare cresc probabilitatea de a avea torsiune ovariană pentru-că greutatea pe care o depun acestea pe ovar, îl predipune în fața rotației.
- Cele mai multe cazuri de ovar răsucit apar la femeile ce prezintă sindromul ovarelor polichistice.
- Tratamentele pentru fertilitate măresc ovarele și astfel, există o posibilitate în plus pentru torsiune ovariană.
CAUZELE TORSIUNII OVARIENE
Probabil, te întrebi ce anume produce rotația ovarului. Ei bine, majoritatea torsiunilor intervin în urma unei modificări anatomice și puține sunt cazurile în care au loc în cazul unor ovare sănătoase. Mai jos, sunt enumerate principalele cauze ale torsiunii ovariene:
✓ Sarcina: aproximativ 20% dintre sarcini sunt asociate cu torsiunea ovariană; Femeile care urmează tratamente pentru inducerea ovulației pentru infertilitate au un risc mai mare de a avea torsiune ovariană;
✓ Malformația trompelor falopiene: apare mai ales la tinere, în prepubertate;
✓ Modificările anatomice: greutatea și dimensiunea ovarului alterează poziția trompei uterine și favorizează răsucirea;
✓ Tumorile ovariene: acestea, sunt cauza a 50-60% dintre diagnosticele de torsiune ovariană la femeile mature. Tumorile maligne determină mai rar torsiune în comparație cu cele benigne;
✓ Pacientele cu flux sanguin ovarian scăzut sunt deseori predispuse la torsiune ovariană;
✓ Creșterea chisturilor ovariene luteale: până la apariția menopauzei, este unul dintre factorii de risc pentru rotație.
SEMNELE / SIMPTOMELE TORSIUNII OVARIENE
Majoritatea pacientelor primesc un diagnostic întârziat și numai 10% dintre acestea reușesc să salveze ovarul și să evite necroza ovariană. Ceea ce conduce la întârzierea diagnosticului, sunt simptomele nespecifice, aspect care diminuează probabilitatea ca ovarul afectat să fie salvat.
Multe femei, prezintă o durere insuportabilă în porțiunea inferioară a abdomenului, deseori, în timpul sau în urma unui efort fizic susținut. În acest caz, este necesară vizita la medicul ginecolog în cel mai scurt timp.
✓ Durere abdominală
Cele mai multe cazuri de torsiune ovariană apar la femeile aflate la vârsta reproductivă, care acuză dureri puternice abdominale, în majoritatea situațiilor unilaterală, care apar brusc și se agravează rapid. Durerea este resimțită de obicei în zona afectată, de regulă, în aria ovarului drept, și poate fi resimțită în spate, pelvis și coapsă.
✓ Greață și vărsături
Aceste manifestări pot induce în eroare medicul, putând trimite către o simptomatologie tipică unei afecțiuni gastrointestinale. Aceste simptome apar la 70% dintre paciente și pot fi asociate în unele cazuri și cu febră.
✓ Alte simptome care pot apărea sunt: tulburări urinare, scaun întârziat, flatulență, piele palidă, transpirație rece, creșterea frecvenței bătăilor inimii, sângerare pe cale vaginală.
INVESTIGAȚII ȘI DIAGNOSTIC
Pentru a putea salva ovarul, diagnosticul de torsiune de anexă trebuie pus cât mai repede. Dacă ai dureri abdominale, vino la o consultație ginecologică la un medic ginecolog cu experiență, care în urma unui examen fizic, îți va recomanda investigații imagistice pentru completarea diagnosticului.
Pentru a primi un răspuns la întrebarea, „de ce mă dor ovarele deseori?”, vino la Donna Medical Center pentru:
✓ Examenul fizic/Consultația Ginecologică: primul pas este controlul ginecologic în baza căruia medicul ginecolog va evalua eventualele modificări ale aparatului genital.
- Anamneză: medicul va analiza simptomele și istoricul medical al pacientei.
- Examenul cu valve (specul): vor fi observate aspectul mucoasei vaginale și al colului, calitatea și cantitatea secrețiilor intravaginale, eventuale pierderi de sânge și orice alte modificări vizibile în timpul acestei proceduri.
- Tușeul vaginal propriu-zis și la nevoie, tușeul rectal: vor fi evaluate volumul, mobilitatea, sensibilitatea, consistența colului, corpului uterin și a zonelor anexiale.
De regulă, diagnosticarea prin aceasta metodă are loc doar la 30% dintre paciente.
✓ Studii de laborator: acestea nu oferă un diagnostic de certitudine pentru torsiunea ovariană, dar ajută la excluderea altor cauze de durere pelvină, în cazul în care medicul ginecolog consideră oportune investigațiile amănunțite pentru a oferi un diagnostic corect. Inflamațiile acute prezente în organism depistate de testele de sânge pot fi un indiciu pentru prezența torsiunii ovariene. De asemenea, este recomandat și testul de sarcină având în vedere că deseori sarcina este cauza apariției ovarului răsucit.
Cele mai importante 2 simptome - mărirea ovarelor și/sau afectarea circulației sanguine – sunt observate cu ajutorul următoarelor investigații:
✓ Ecografia Transvaginală: aceasta joacă un rol important în caz de suspiciune de torsiune de ovar deoarece diagnosticul de chisturi ovariene crește probabilitatea apariției torsiunii ovariene.
✓ Ecografia Doppler: ecografia evidențiază prezența sau absența fluxului de sânge în zona dureroasă - lipsa sângelui ovarian, un indicator eficient pentru diagnosticarea torsiunii ovariene.
Combinarea celor două investigații crește acurațețea diagnosticului!
✓ Tomografie computerizată: aceasta evidențiază situația ovarelor și anexelor (dimensiunea ovarelor, prezența fluidului intraperitoneal și a pedicului răsucit), și poate exclude alte cauze posibile ale durerii.
✓ Laparoscopia: este utilizată de regulă pentru confirmarea diagnosticului și tratament și este o procedură chirurgicală minim invazivă cu ajutorul căreia este vizualizată cavitatea abdominală.
COMPLICAȚIILE TORSIUNII OVARIENE
Este bine ca atunci când sesizezi orice fel de modificare în zona intimă, să ceri sfatul medicului ginecolog cât mai repede și să nu ignori simptomele. Orice afecțiune ginecologică netratată la timp îți poate afecta sănătatea ginecologică ireversibil și mai ales, când vorbim despre o afecțiune precum torsiunea ovariană, care oprește circulația sângelui și te expune riscului de a pierde ovarul care s-a răsucit.
Din păcate, sunt cazuri în care se ajunge la o durere puternică ce necesită prezentarea de urgență la spital. Dacă mergi la medic după 6 ore de la declanșarea simptomatologiei, există riscul ca trompa să se necrozeze și să pierzi anexa. Dacă ai dureri, nu mai amâna! În cazul unei intervenții chirurgicale rapide, medicul chirurg va detorsiona și elimina chisturile ovariene. Aceeași procedură este valabilă și în cazul unei alte complicații: hemoragia intrachistică /ruptura unui chist cu semne de ascită, confundată deseori cu o sarcină extrauterină.
Alte complicații pot fi:
- sângerare;
- pelvioperitonită;
- obstrucție intestinală acută;
- boala adezivă a organelor pelvine;
- dureri pelviene cronice;
- infertilitate;
- riscul de sarcină ectopică.
METODE DE TRATAMENT
Nu degeaba îți amintim mereu de controlul ginecologic anual, care te ajută să îți verifici periodic sănătatea ginecologică și să fii sigură că ești bine. În cazul unui diagnostic de torsiune ovariană, pacienta va urma tratament medicamentos, ce se recomandă doar ca precursor sau completare a intervenției chirurgicale, care va fi metoda principală de tratament.
✓ Tratament medicamentos
Analgezice și antiemetice
Tratamentul cu analgezice este administrat pacientei preoperatoriu/postoperatoriu pentru a ameliora durerea, iar stările de greață și vărsături se recomandă a fi ținute sub control cu antiemetice.
✓ Tratament chirurgical
Intervenția chirurgicală presupune detorsionarea ovarului răsucit și eliminarea acestuia atunci când se ajunge la compromitere vasculară severă ori la peritonită, caz în care se recomandă salpingo-ooforectomia (extirparea unuia sau ambelor ovare). Intervenția chirurgicală are scopul de a restabili fluxul sanguin și de a elimina zonele afectate de hipoxie (lipsa prelungită a oxigenului).
În perioada precoce a bolii, atunci când pacientei îi este depistată torsiunea în stadiu neavansat, este posibil un tratament conservator laparoscopic pentru derularea ovarului torsionat.
PREVENȚIE / PROFILAXIE
Ceea ce te va scuti de multă suferință și durere, este consultul ginecologic periodic, care se efectuează anual și are rolul de a depista la timp posibile afecțiuni ginecologice, așa cum este și torsiunea de ovar.
Consultația ginecologică, împreună cu ecografia transvaginală și testul Babeș - Papanicolau permit diagnostic și tratament precoce pentru chisturi la ovare, tumoră ovariană și alte afecțiuni care pot duce la apariția rotației de ovar. În cazul diagnosticării cu una dintre afecțiunile ginecologice ce sunt cauză a torsiunii ovariene, este esențial să urmezi recomandările medicului pentru a evita alte complicații.
S-ar putea să te intereseze și...