Dereglările menstruale în adolescență
Articol realizat cu ajutorul Dr. Corina Bușe - Medic primar Obstetrică - Ginecologie în data 5 Iunie 2020Adolescența este o perioadă plină de schimbări semnificative, despre care tinerele ar trebui să fie bine informate, pentru a întâmpina această fază a vieții fără probleme. În acest sens, cea mai importantă este comunicarea deschisă cu părinții, care au responsabilitatea de a le explica fetelor cât mai pe înțelesul lor tot ceea ce ar trebui să știe despre menstruație, schimbări hormonale sau o viață sexuală sănătoasă. Totodată, este foarte important ca părinții să discute cu tinerele despre prima vizită la ginecolog și să stabileasă o programare împreună cu acestea.
CUPRINS
CARACTERISTICILE CICLURILOR MENSTRUALE
SÂNGERĂRILE MENSTRUALE ABUNDENTE
AMENOREEA SAU LIPSA MENSTRUAȚIEI
DURERILE MENSTRUALE - DISMENOREEA
Caracteristicile ciclurilor menstruale
Ciclurile menstruale din primul an de funcționare a axului hipotalamo-hipofizo-ovarian sunt anovulatorii, secreția hormonală este dezorganizată și frecvența menstrelor neregulată. În majoritatea cazurilor, după primele câteva menstre, apar dereglări ale ritmului, duratei și cantității.
Ritmul menstrelor este neregulat, apar cicluri de 4 săptămâni, care alternează cu cicluri de 5-6 săptămâni sau mai lungi, până la 3 luni. Durata menstrelor poate fi variabilă, de la 3-4 zile la 1-2 zile sau menstre prelungite de 5-7 zile. Menstrele pot fi modificate cantitativ, uneori reduse la câteva picături, alteori abundente, rar hemoragice. Acestor dereglări menstruale li se pot adăuga și alte tulburări: dureri pelvine, dureri de sâni.
Evoluția dereglărilor menstruale tine, de obicei, spre o regularizare spontană, care se obține în 2-3 ani de la prima menstruație.
În cazul în care:
- apar alte neregularități ale ciclului menstrual;
- tulburările menstruale se agravează;
- menstrele abundente cauzează oboseală și anemie;
Recomand efectuarea unei consultații ginecologice și a unei ecografii transvaginale.
Sângerările menstruale abundente
În cazul în care sângerările menstruale sunt abundente, este necesară evaluarea de urgență a adolescentei, astfel încât diagnosticul și tratamentul eficient să evite anemia severă și consecințele ei: oboseală, scăderea performanțelor școlare, a capacității de concentrare și atenție, scăderea imunității, paloare, modificarea aspectului fizic. Astfel, sfătuiesc tinerele sau părinții acestora să solicite o consultație de urgență în această situație.
Ulterior primei evaluări de urgență, o echipă multidisciplinară (formată din ginecolog, endocrinolog, hematolog) stabilește cauza sângerării abundente și un tratament minim, simplu și eficient. Sunt situații când sângerarea menstruală severă, anemia severă sau moderată impun spitalizarea adolescentei și evaluarea pentru sindroame hemoragice, boală von Willebrand sau boli tiroidiene.
Amenoreea sau lipsa menstruației
Lipsa menstruației, denumită în limbaj de specialitate amenoree, poate fi organică, atunci când este cauzată de afecțiuni genitale, sau funcțională, determinată de cauze hormonale. Amenoreea poate apărea și după eforturi fizice intense sau la niveluri mai mari de stres.
Consultul medicului specialist se recomandă în situațiile în care:
- menstruația lipsește după ce a apărut menarha;
- prima menstruație nu a apărut până la vârsta de 14 ani și fetița prezintă deficiențe de creștere și dezvoltare a caracterelor sexuale secundare;
- prima menstruație nu a apărut până la vârsta de 16 ani, indiferent de creștere sau apariția caracterelor sexuale secundare.
Durerile menstruale - dismenoreea
Dismenoreea este denumirea medicală pentru durerile colicative, cu care femeile se confruntă la menstră sau în proximitatea perioadei menstruale. Corpul feminin produce substanțe chimice în fiecare lună care ajută uterul să se contracte. Când aceste substanțe sunt în limite crescute, uterul se contractă mult și determină durere. Dismenoreea poate fi produsă de asemenea de canalul cervical îngustat, stricturi anormale ale uterului și vaginului, condiții medicale.
Durerea menstruală poate fi de mai multe tipuri: spasmodică (crampe), difuză sau intensă. Apare, de obicei, în primele 4-6 ore de la debutul menstrei și durează 48-72 ore. Prevalența durerii în perioada menstrei la adolescente este de aproximativ 80%. Dintre acestea, aproximativ 5-10% au dureri intense, care impun întreruperea temporară a vieții sociale și educaționale.
În timpul menstrei pot apărea dureri la nivelul sânilor, dureri la nivelul coloanei vertebrale lombare și sacrate, ori simptome gastro-intestinale (greață, vărsături, creșterea sau scăderea apetitului, distensia gazoasă a abdomenului). Adolescentele pot remarca o excitabilitate sau iritabilitate accentuată, inabilitatea de a se concentra la școală, nervozitate crescută. În cazuri rare apar: cefalee, amețeli, leșin, oboseală, insomnie sau somnolență, transpirații profuze, edeme palpebrale sau faciale.
Din păcate, dismenoreea reprezintă principala cauză de absenteism școlar la adolescente. Persistă în timp și produce disconfort lunar. Calitatea vieții poate fi îmbunătățită cu o dietă sănătoasă, prin evitarea fumatului, evitarea excesului de cafea, consumului de alcool, de droguri, prin efectuarea de exerciții fizice în mod regulat și respectarea orelor de somn. Se recomandă tratament simptomatic: antiinflamator nesteroidian, antispastic și/sau antalgic, administrarea de calciu, magneziu, băile calde, căldură aplicată local. În cazurile grave, se recomandă întreruperea ovulației cu tratament anticoncepțional.