Sarcina la adolescente
în data 9 Iunie 2020Aducerea pe lume a unui copil generează, se spune, cel mai frumos și împlinitor sentiment pe care îl poate trăi o femeie. Totuși, situația este diferită atunci când vorbim despre sarcinile apărute în perioada adolescenței care sunt, de cele mai multe ori, nedorite, provocate de lipsa accesului la educația despre dezvoltarea sexuală.
CUPRINS
CAUZELE SARCINILOR APĂRUTE ÎN TIMPUL ADOLESCENȚEI
CE SE URMĂREȘTE ÎN CADRUL UNEI CONSULTAȚII PRECONCEPȚIONALE?
ADOLESCENTELE GRAVIDE - UN GRUP SUPUS RISCULUI
Sarcina la adolescente
Sarcina la adolescență este definită ca sarcina care apare la o persoană de sex feminin cu vârsta mai mica de 20 de ani în momentul nașterii. Dacă sarcina apare la o fata cu vârsta mai mica de 12 ani, includem și această categorie de vârstă, deși nu vorbim despre o adolescentă, ci chiar despre un copil. Așadar, sarcina la adolescență apare la o persoană de sex feminin, cu vârsta între 10 și 19 ani, care are contact sexual neprotejat și rămâne însărcinată intenționat sau neintenționat.
Menționăm despre Convenția Organizației Națiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, adoptată în 20 noiembrie 1989 și ratificată în România prin Legea nr. 18 din 28 septembrie 1990. Raportul de progres în domeniul protecției drepturilor copilului pentru România, prezentat în noiembrie 2019 de Joining Forces Alliance, evidențiază: ,,Fetele care devin mame la vârsta adolescenței au o probabilitate mai mica să își continue școala și șanse mai mari să rămână sărace. Sarcinile timpurii sunt de asemenea asociate cu complicații de natură medicală atât pentru mamă cât și pentru copil. Din totalul bebelușilor născuți de mame cu vârsta între 10 și 14 ani din UE, 37% sunt născuți de mame din România**.”
Cauzele sarcinilor apărute în timpul adolescenței
Principala cauză este lipsa educației privind apariția sarcinii și consecințele ei la vârsta la care organismul nu are maturitatea funcționala optimă.
Pentru a evita apariția unei sarcini în adolescență, este foarte important ca tânăra să aibă un adult pe care să se poată baza, în care să poată avea încredere. În același timp, este necesar accesul la explicații și informații despre anatomia corpului, educația despre propria sexualitate, despre modalitățile de apariție a sarcinii și consecințele apariției ei la un organism în formare (informații care pot fi disponibile în forme variate: internet, reviste, cărți, discuții, articole, bloguri, filme, emisiuni TV, campanii de sănătate). Tinerii au nevoie de dragoste necondiționată, sprijin, un mediu sănătos și comunicare deschisă cu părinții, care determină decizii adecvate privind comportamentul sexual și pot preveni apariția sarcinilor nedorite în adolescență.
Consumul de alcool sau droguri
Consumul excesiv de alcool și consumul de droguri afectează gândirea logică, crescând riscul angajării în activități sexuale neprotejate, cu consecința apariției sarcinii.
Statutul socio-economic – Există adolescente, provenind în mare parte din mediul rural, care rămân gravide cu intenția de a renunța la liceu sau pentru a primi un venit suplimentar.
Presiunea grupului;
Abuzul sexual;
Influența mass-media, prin prezentarea nerealistă și ascunderea greutăților pe care o femeie le întâmpină în timpul sarcinii.
Cauze psihologice – câteodată, sarcina apare cu intenția de a forța un partener pentru un atașament profund sau ca o modalitate de câștigare a independenței, de exprimare a revoltei, rebeliunii.
O sarcină sănătoasă depinde foarte mult de starea sănătății părinților înainte de concepție. În momentul în care adolescenta realizează că este gravidă, la una sau două săptămâni de întârziere a menstruației, coloana vertebrală fetală și cordul fetal sunt deja formate.
În situația unei sarcini dorite, este important ca, înainte de concepție să existe o discuție cu medicul ginecolog. Adolescenta trebuie să se consulte cu partenerul înainte de a lua o decizie, deoarece sarcina este o responsabilitate atât pentru mamă, cât și pentru tatăl copilului și îi afectează pe amândoi în egală măsură.
Ce se urmărește în cadrul unei consultații preconcepționale?
- Renunțarea la fumat, la consumul de alcool;
- Monitorizarea condițiilor medicale preexistente (afecțiuni medicale cronice, diabetul, epilepsia, bolile renale, boli tiroidiene, boli cardiace, astmul bronșic, boli psihiatrice), deoarece accestea necesită o abordare multidisciplinară. Depistarea din timp a unor eventuale boli genetice ale părinților (trombofilie, talasemie, fenilketonuria, boala Tay-Sachs), permit acțiuni preventive sub formă de dieta și tratamente specifice.
- Informarea medicului despre medicamentele și suplimentele alimentare pe care le utilizează viitoarea mămică;
- Obținerea de informații medicale din carnetul de vaccinări - importantă este imunizarea la rubeolă, citomegalovirus, hepatita B. Se recomandă ca vaccinarea cu vaccin ce conține virus viu să se efectueze cu trei luni înainte de concepție și este interzisă în timpul sarcinii.
- Testare frotiu Babeș-Papanicolau, testare pentru prezența/absența hepatitei virale B și C, testare HIV1, HIV2, testare sifilis;
- Atenționarea tinerei asupra contactului cu substanțele toxice, medicamente interzise în sarcină, expunerea la radiații și radiografii cu raze X.
- Recomandarea administrării de acid folic, pentru prevenirea defectelor de tub neural.
Adolescentele gravide - un grup supus riscului
Gravidele cu vârsta mai mică de 15 ani constituie un grup expus unui risc mare pentru mamă și copil, iar monitorizarea pe întreaga perioadă a sarcinii este o prioritate.
Diferențele de abordare sunt reflectate de gradul de maturitate emoțională a adolescentelor. Impactul psihologic al primei examinări ginecologice sau obstetricale nu trebuie subestimat. Consecința acestei prime experiențe influențează pe termen lung abordarea cu încredere și consecvență a îngrijirii medicale.
Furnizarea de asistență medicală pentru adolescente reprezintă o activitate ce presupune multă implicare, iar medicii cu cabinetele aglomerate au tendința de a evita această grupă de populație. Adolescentele au nevoie de medici empatici, care au timp să le asculte, care să ofere explicații satisfăcătorii și să răspundă la întrebări într-un mod apropiat nivelului lor de înțelegere. Acești factori sunt esențiali în câștigarea încrederii și mai important, în îmbunătățirea complianței la sfaturile specializate medicale.