Cancer mamar: există riscul ca afecțiunea să revină?
Articol realizat cu ajutorul Echipa de specialiști ai Donna Medical Center în data 4 Octombrie 2024Poate cea mai grea întrebare pentru femeile care au fost diagnosticate cu cancer mamar este ”Oare o să revină?”
Orice femeie care a trecut o dată printr-o astfel de experiență este îndreptățită să să-și pună o astfel de întrebare grea, la care medicii nu au tot timpul răspuns din prima.
De aceea, specialiștii Donna Medical Center îți prezintă situațiile în care acest diagnostic ar putea să revină.
Majoritatea persoanelor diagnosticate cu cancer mamar nu vor experimenta reapariția afecțiunii. Cu toate acestea, cancerul mamar poate recidiva (cel mai frecvent la 3 - 4 ani distanță de la primul tratament) și în acest caz trebuie tratat. Riscul ca afecțiunea să revină există, dar scade cu trecerea timpului.
Cum să îmi monitorizez sănătatea după tratamentul cancerului mamar?
După tratarea cancerului mamar este foarte important să faci controale periodice. În primii 5 ani de la operație trebuie făcute ecografie mamară și consult oncologic la 6 luni. Anual se indică: mamografie, ecografie abdominală, computer tomografie torace +/- abdomen, scintigrafie osoasă și markeri tumorali. În cazul tratamentului cu Tamoxifen se adaugă ecografie transvaginală la 6 luni.
- O zonă diferită de restul sânului;
- Nodul sau îngroșarea pielii care se menține și după perioada ciclului menstrual;
- O modificare în forma sau dimensiunea sânului;
- O masă sau un nodul care se simte ca un bob de mazăre;
- O schimbare în aspectul pielii de pe mamelon, inclusiv piele încrețită sau inflamată;
- Secreție sangvinolentă mamelonară;
- Înroșirea pielii de pe sân.
Care sunt factorii de risc pentru recurența cancerului?
Există o serie de factori de risc care pot crește probabilitatea unei recurențe a cancerului la femeile care au trecut deja printr-un episod de boală și tratament:
- Femeile care au o afecțiune a ganglionilor limfatici au un risc mai mare de recurență;
- Dimensiunea tumorii - cu cât este mai mare tumoarea, cu atât mai mare este și riscul de recidivă;
- Prezența receptorilor hormonali - aproximativ două treimi din toate cancerele de sân conțin receptori hormonali;
- Gena HER2 declanșează creșterea celulelor canceroase și în general acest tip de cancer are un prognostic mai rău decât alte tipuri. Totuși există câteva medicamente care sunt eficiente în aceste cazuri;
- Cu cât este mai mare gradul histologic, cu atât este mai mare riscul de recurență.
Ce tratament se recomandă împotriva recidivei?
Tipul de tratament indicat depinde de tratamentul inițial. Dacă ai avut o excizie sectorială, recurența este tratată cu o mastectomie. Dacă inițial ai avut o mastectomie, recidiva se tratatează prin îndepărtarea tumorii cât se poate de mult, apoi se continuă cu radiații.
Este recomandat ca înainte de a lua orice decizie în legătură cu traseul medical, să te sfătuiești îndeaproape cu medicul tău sau cu navigatorul practicant. Ei vor ști, în funcție de tipul de cancer cu care ai fost diagnosticat/ă, dacă se recomandă sau nu consultul oncologic.
Surse:
“Breast Cancer Recurrence.” Www.hopkinsmedicine.org, 13 Dec. 2021, www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/breast-cancer/breast-cancer-recurrence, accesat la 24.09.2024;
Cleveland Clinic. “Breast Cancer Recurrence: Symptoms & Treatment.” Cleveland Clinic, 8 Oct. 2023, my.clevelandclinic.org/health/diseases/8328-breast-cancer-recurrence, accesat la 24.09.2024;
“Recurrent Breast Cancer.” Www.breastcancer.org, www.breastcancer.org/types/recurrent, accesat la 24.09.2024;
“Recurrent Breast Cancer - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2018, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/recurrent-breast-cancer/symptoms-causes/syc-20377135, accesat la 24.09.2024.