Cancerul de sân: mit vs realitate (1)
Articol realizat cu ajutorul Dr. Elena Claudia Teodorescu - Medic primar Imagistică MedicalăPentru că există o multitudine de informații eronate și mituri care deformează realitatea despre apariția și depistarea cancerului mamar, specialiștii Donna Medical Center au alcătuit o listă cu cele mai utilizate mituri care circulă printre femei. Aceștia le demontează rând pe rând, oferind informații medicale corecte și valoroase.
1. Mit: Doar femeile cu un istoric familial de cancer de sân riscă să dezvolte această boală
Realitatea: Aproximativ 70% dintre femeile diagnosticate cu cancer de sân nu au factori de risc identificabili pentru boală. Se poate discuta despre un risc genetic crescut pentru cancer la sân dacă:
- o rudă de gradul I (un părinte, frate sau copil) a avut sau are cancer de sân. În acest caz, riscul de apariție a bolii este aproximativ dublu (este chiar triplu dacă mama/ sora/ fiica au avut cancer la sân înainte de menopauza);
- două rude de gradul întâi au fost diagnosticate cu această boală.
2. Mit: Purtarea unui sutien cu balene metalice crește riscul de a dezvolta cancer de sân
Realitatea: Afirmațiile că sutienele cu balene metalice comprimă sistemul limfatic al sânului, determinând toxinele să se acumuleze și să cauzeze cancer de sân, au fost larg recunoscute ca fiind neștiințifice. Cercetătorii au ajuns la următorul consens: nici tipul de sutien pe care îl porți, nici cât de strâmtă este lenjeria intimă sau alte articole de îmbrăcăminte, nu influențează în niciun fel riscul de a face cancer la sân.
Realitatea: Aproximativ 80% din nodulii la nivelul sânilor femeilor sunt cauzați de modificări benigne (necanceroase), chisturi sau alte condiții. Specialiștii încurajează femeile să discute cu medicul lor despre orice modificare la nivelul sânilor, deoarece diagnosticarea precoce a cancerului de sân este benefică pentru pacientă. Medicul tău îți poate recomanda o mamografie, ecografie sau o sonoelastografie pentru a determina dacă un nodul este canceros sau nu.
Realitatea: Intervenția chirurgicală nu declanșează cancerul de sân și nici nu determină răspândirea cancerului; acesta este rezultatul studiilor făcute de specialiști bazându-se pe cercetările realizate până în acest moment.
5. Mit: Implanturile mamare pot crește riscul de cancer
Realitatea: Femeile cu implanturi mamare nu au un risc crescut de a face cancer de sân, potrivit unui studiu. În cazul lor este mai dificil diagnosticul mamografic și sunt necesare mai multe incidente, deci și o doză mai mare de iradiere.
6. Mit: Toate femeile au 1 din 8 șanse de a dezvolta cancer de sân
Realitatea: Riscul de a face cancer de sân crește o dată cu înaintarea în vârstă. Șansa ca o femeie să fie diagnosticată cu cancer de sân este de aproximativ 1 la 233, atunci când ea are 30 de ani și se ridică la 1 la 8, când ajunge la vârsta de 85.
7. Mit: Folosirea antiperspirantului crește riscul de a face cancer de sân
Realitatea: Societatea Americană de Cancer neagă acest zvon, dar recunoaște că sunt necesare mai multe studii. Un mic studiu a identificat urme de parabeni într-un eșantion mic de tumori de cancer la sân.
Parabenii, utilizați drept conservanți în unele antiperspirante, au puține proprietăți asemănătoare cu ale estrogenului, dar studiul în cauză nu a identificat nicio legătură cauză-efect între parabeni și cancerul de sân, nici nu a identificat în mod concludent sursa parabenilor găsiți în tumori.
8. Mit: Femeile cu dimensiuni mici ale sânilor au mai puține șanse de a face cancer de sân
Realitatea: Nu există nicio legătură între dimensiunea sânilor și riscul de a face cancer de sân. Sânii foarte mari pot fi mai greu de examinat decât sânii mici. Dar toate femeile, indiferent de mărimea sânilor, ar trebui să meargă periodic la controale și examene de rutină.
9. Mit: Cancerul de sân apare întotdeauna în forma unui nodul
Realitatea: Un nodul poate indica un cancer de sân sau poate fi unul din numeroasele forme benigne. Femeile însă trebuie să fie atente la alte tipuri de modificări la nivelul sânilor ce pot indica prezența cancerului. Acestea includ: înroșiri ale pielii, retracția mamelonului, roșeața și crustele la nivelul mamelonului, îngroșarea pielii sânului, scurgeri neobișnuite, foarte rar durere de sâni.
Cancerul de sân se poate răspândi la ganglionii limfatici axilari și poate provoca tumefierea acolo înainte ca tumora la sân să fie suficient de mare pentru a fi simțită. Cu toate acestea, ecografiile și mamografiile periodice pot identifica un cancer care nu are simptome exterioare.
Diagnosticul de cancer la sân este unul înfricoșător, motiv pentru care se și țes atât de multe convingeri eronate în jurul său. Nu uita că medicul specialist îți este cel mai bun partener în demersurile pe care le faci pentru a-ți îngriji sănătatea; apelează la ajutorul lui și urmează-i recomandările!
Surse:
BCRF. “Breast Cancer Myths Debunked | Breast Cancer Research Foundation.” Breast Cancer Research Foundation, 24 July 2024, www.bcrf.org/blog/breast-cancer-myths-debunked/, accesat la 24.09.2024;
“Breast Cancer Myths vs. Facts.” Www.breastcancer.org, www.breastcancer.org/facts-statistics/myths-vs-facts, accesat la 24.09.2024;
“National Breast Cancer Foundation.” National Breast Cancer Foundation, 2019, www.nationalbreastcancer.org/breast-cancer-myths/, accesat la 24.09.2024.