Cum îi protejăm pe cei din jur împotriva contaminării?
Articol realizat cu ajutorul Donna Medical Center
Este important să fim mereu informați în legătură cu răspândirea virusului COVID-19, pentru a ne putea proteja pe noi și pe cei dragi împotriva contaminării. Majoritatea oamenilor infectați au prezentat simptome de gravitate medie și s-au vindecat, însă există riscul ca virusul să declanșeze afecțiuni severe pentru alte persoane. Ai grijă de tine și de cei dragi ție respectând măsurile de prevenire a contaminării, despre care am scris în articolul anterior, dar și următoarele indicații:
Acoperă-ți nasul și gura când strănuți sau tușești!
Când tușești sau strănuți, acoperă-ți gura și nasul cu un șervețel. Nu reutiliza șervețelul, ci aruncă-l imediat la coșul de gunoi. Dacă nu ai un șervețel la îndemână, strănută sau tușește folosind cotul flexat. Dacă îți folosești direct mâinile, poți contamina obiectele sau persoanele din apropiere.
Dacă ai simptome, evită spațiile publice!
Te confrunți cu dificultăți de respirație, stări de oboseală și febră, tușești sau strănuți? Ar fi bine să eviți să te deplasezi în spațiile publice sau să intri în contact direct cu alte persoane în această perioadă. Dacă te poți deplasa pe jos sau cu bicicleta, ori cu mașina proprie, este recomandat să nu folosești mijloacele de transport în comun.
Folosește masca de protecție dacă prezinți simptome!
Dacă ești bolnav, poartă masca pentru a-i proteja pe cei din jur și asigură-te că îți acoperă atât nasul, cât și gura. Utilizarea măștii de protecție nu este suficientă, dacă nu practici frecvent igienizarea corectă a mâinilor, cu soluții pe bază de alcool sau cu apă și săpun.
Procedează corect dacă ești testat pozitiv sau ai suspiciuni legate de infectare!
Autoizolează-te împreună cu familia și contactează-ți medicul de familie dacă prezinți simptome, ai intrat în contact cu o persoană contaminată, sau te-ai întors recent din alte țări afectate. Este foarte important să nu te deplasezi direct la spital, pentru că riscul de a contamina alte persoane este destul de ridicat. Nu uita că trebuie să apelezi 112 numai în cazul în care nu ai putut lua legătura cu medicul de familie, sau starea ta de sănătate s-a agravat brusc. Dacă ți se recomandă parcurgerea unei perioade de carantină la domiciliu, nu o încălca, atât pentru binele tău, cât și pentru a-i proteja pe cei din jur.
Depinde de noi dacă vom trece cu bine sau nu peste această criză. Haideți să fim responsabili și să ne informăm corect, din surse de încredere! Dacă aveți nevoie de ajutorul sau sfatul nostru, ne puteți scrie la adresa de e-mail office@donna-medicalcenter.ro sau pe pagina de Facebook Donna Medical Center.
Curaj și multă sănătate!