Dismenoreea - Ce este? Cauze, Simptome, Diagnostic și Tratament
Articol realizat cu ajutorul Dr. Corina Bușe - Medic primar Obstetrică - GinecologieSigur te-ai confruntat și tu - măcar o dată - cu o durere în partea de jos a abdomenului, resimțită în timpul menstruației. Fie că vorbim despre o senzație inconfortabilă, care trece de la sine, sau este o durere acută, care te deranjează câteva zile, trebuie să știi că dismenoreea nu poate fi tratată definitiv, însă există câteva modalități prin care poți atenua simptomele. Dacă te confrunți cu o durere greu de suportat, sau ai și alte simptome, precum stări de greață sau constipație, îți recomandăm să mergi la medic, pentru a primi un diagnostic precis și un tratament eficient.
CUPRINS
Ce este dismenoreea?
Dismenoreea este durerea localizată în regiunea inferioară a abdomenului (sau uneori în regiunea inferioară spatelui) resimțită în timpul menstruației - care poate fi atât de severă încât să împiedice buna desfășurare a activităților de zi cu zi.
Există însă și femei care nu se confruntă cu această problemă sau întâmpină o durere ușoară, de scurtă durată (sunteți norocoase). Dismenoreea poate fi de două tipuri: primară, atunci când debutează în adolescență și secundară, care începe în perioada vieții de adult și se declanșează din cauza unor boli ale aparatului genital.
Cauzele dismenoreei primare
Dismenoreea primară este des întâlnită, debutând la adolescență și ameliorându-se, de obicei, în urma primei sarcini. Durerea, în acest caz, apare în contextul ciclului ovulator, când ischemia și excesul de prostaglandine secretate de endometru determină contracții uterine intense. Ischemia reprezintă un deficit local de sânge, declanșat de blocarea parțială a circulației arteriale, iar prostaglandinele sunt un grup de compuși lipidici derivați din acizii grași, răspândiți în aproape toate țesuturile corpului uman. Alți factori care contribuie la declanșarea dismenoreei pot fi: o poziție deficitară a uterului, o viață sedentară, sau stresul și anxietatea cu privire la ciclul menstrual.
Cauzele dismenoreei secundare
Cazurile de dismenoree secundară sunt întâlnite mai rar decât cele de dismenoree primară. Aceasta este cauzată de afecțiuni ale aparatului genital feminin precum boala inflamatorie pelvină, endometrioza, fibroamele și polipii uterini, adenomioza uterină, un orificiu uterin îngust, boala inflamatorie pelvină.
Simptomele dismenoreei
De obicei, senzația de durere asociată menstruației își are apogeul la 24 h de la debutul ciclului menstrual și dispare după 2-3 zile. Se simte fie ca o durere ascuțită, ori este o durere surdă, constantă. În anumite cazuri, dismenoreea poate iradia în partea inferioară a zonei lombare și către picioare și poate fi însoțită de diaree, constipație, greață, transpirație abundentă sau cefalee.
Dismenoreea - diagnostic
În cazurile mai grave, atunci când durerea este acută și de lungă durată, este necesară vizita la cabinetul medicului ginecolog, pentru diagnostic și tratament. Pe lângă consultația ginecologică obișnuită, medicul poate să recomande efectuarea următoarelor investigații:
- Ecografia Pelvină – o examinare a pelvisului cu ajutorul ultrasunetelor, utilizată ca metodă de primă intenție în investigarea patologiei pelvine, pentru detectarea și diagnosticul afecțiunilor pelvine.
- RMN - examinarea RM de pelvis feminin (cu protocol special pentru afecțiunile ginecologice) depistează leziunile pre-neoplazice sau formele in situ, în stadii incipiente, atunci când tumora este localizată încă intrauterin și nu a avut invazie locală. Examinarea RM pelvin cu protocol ginecologic este o investigație imagistică de mare precizie, care are o sensibilitate de 93% şi o specificitate de 97% în diagnosticul tumorilor ginecologice maligne.
- Laparoscopie – procedură chirurgicală, în cadrul căreia se examinează organele abdominale sau cele genitale interne. Laparoscopul este introdus printr-o mică incizie făcută la nivelul peretelui abdominal. Laparoscopia elimină, de cele mai multe ori, necesitatea unei operații extensive, ce ar implica efectuarea unei incizii mai mici și prezintă mai puține riscuri.
- Histeroscopia – metodă minim invazivă, ce permite explorarea și operarea cavității uterine, a colului și vaginului și a orificiilor tubare cu ajutorul histeroscopului.
Cum se tratează dismenoreea?
Dismenoreea primară nu poate fi tratată definitiv, însă există câteva metode prin care pacientele pot ameliora simptomele. Este important ca femeile care se confruntă cu această afecțiune să aibă un stil de viață echilibrat, să se odihnească suficient, să facă regulat exerciții fizice și să mănânce cât mai sănătos. Un stil de viață dezorganizat poate duce la agravarea dismenoreei. Printre măsurile pe care le pot lua pacientele pentru a reduce disconfortul se numără compresele calde, aplicate local, băile calde, administrarea regulată de calciu și reducerea consumului de cafeină.
Durerea poate fi ameliorată prin utilizarea de antiinflamatorii precum ibuprofen, paracetamol sau ketoprofen. În cazul durerii severe, medicul poate recomanda administrarea contraceptivelor orale pentru întreruperea procesului de ovulație. În acest caz se urmărește reducerea secreției de prostaglandine, ce are ca efect ameliorarea crampelor.
În cazul dismenoreei secundare se încearcă tratarea cauzei, la recomandarea medicului specialist.