Durerea de sâni (mastodinie)
Articol realizat cu ajutorul Dr. Elena Claudia Teodorescu - Medic primar Imagistică Medicală în data 19 Septembrie 2024
Poate ți s-a întâmplat în repetate rânduri să simți dureri la nivelul sânilor, fie că este vorba despre dureri mamare tipic premenstruale, fie despre dureri atipice.
Dacă nu, de când ai auzit povestea aceea neplăcută de la o prietenă sau vecină, cu siguranță te-ai întrebat de mai multe ori dacă sânii tăi sunt sănătoși, doar este vorba de feminitatea și de intimitatea ta ...
Pentru a te ajuta să ai grijă de sănătatea sânilor tăi și să nu-ți mai fie frică atunci când simți ceva neobișnuit, Dr. Elena Claudia Teodorescu, Medic Primar Radiologie și Imagistică Medicală, doctor în Științe Medicale, ți-a pregătit un material amplu despre mastodinii, simptome și recomandări.
De cele mai multe ori, durerile de sân se clasifică în dureri ciclice și non-ciclice care semnalează modificări mamare necanceroase (benigne) sau dureri mamare persistente care pot fi simptome ale cancerului la sân.
Tipuri de dureri de sân
- Durerea de sân ciclică
Durerea de sân ciclică este aproape totdeauna legată de ciclul menstrual. Este însoțită de umflarea și îngreunarea sânilor și afectează de obicei atât sânul stâng, cât și pe cel drept, în special porțiunile supero-externe. Durerea poate iradia chiar și în zona axilară și mai puțin în brațe. Specific pentru durerea de sân ciclică este faptul că se ameliorează brusc, din prima zi a ciclului menstrual.
Pentru ameliorarea durerilor mamare premenstruale, este recomandată o consultație senologică la medicul ginecolog care poate să îți indice tratamentul potrivit vârstei și istoricului tău medical.
- Durerea de sân non-ciclică
Durerile de sâni ce nu se repetă și nu au legătură cu ciclul menstrual pot fi, însă, tipice femeilor aflate la menopauză. Acestea pot apărea sub forma unei senzații de arsură, înțepătură sau strângere și afectează de obicei un singur sân, într-o zonă bine localizată, însă se pot răspândi chiar și în întregul sân. Poate fi o durere constantă sau intermitentă.
Tocmai pentru că este vorba despre o manifestare specifică menopauzei, o perioadă plină de schimbări, care se instalează în general după vârsta de 40 de ani, este bine să îți faci un control senologic la medicul ginecolog, pentru a te asigura că totul este bine.
- Durerea de sân persistentă
Există și cazuri când durerea sânilor persistă, pe o perioadă mai mare de câteva săptămâni. Indiferent de forma durerii, atunci când ea este prelungită, este important să nu o lași să se agraveze și să mergi la medicul specialist pentru o evaluare.
Important! Dacă disconfortul se agravează în timp și se asociază cu alte modificări (ex: nodul mamar palpabil, roșeață a tegumentului), este foarte important să mergi de urgență la un medic senolog expert, deoarece este posibil, ca în spatele durerii de sân, să se ascundă o afecțiune serioasă în dezvoltare.
Durerile mamare inexplicabile, care nu dispar după ciclul menstrual sau care persistă după menopauză, trebuie să fie evaluate de urgență de către medicul specialist.
Ce este mastodinia?
Durerile de sâni (mastodinia sau mastalgia) sunt comune în rândul femeilor. Te poți confrunta cu sâni sensibili la atingere, o senzație de arsură, junghi, presiune sau durere. Durerea poate să fie constantă sau poate să apară ocazional, de obicei premenstrual. Unele femei au dureri și înțepături de sân severe, care persistă mai mult de cinci zile pe lună. Durerea severă poate persista chiar și pe perioada ciclului menstrual și dupa acesta; rareori este cvasipermanentă.
Cauzele: de ce pot apărea dureri la sâni?
Există numeroase cauze care pot determina apariția durerilor de sâni, dintre care menționăm următorii factori:
- Hormonali (cel mai frecvent);
- Modificări benigne de tipul: chisturi mamare, traume, intervenții chirurgicale la sâni, inflamații (mastite);
- Durerea poate proveni de asemenea de la peretele toracic, mușchi, articulații sau inimă;
- Un dezechilibru de acizi grași în celule;
- Medicația: medicamente hormonale, tratamente de infertilitate și contraceptive orale;
- Sâni de dimensiuni mari. Acest tip de durere este de obicei însoțit de dureri de gât, umeri și spate.
Ce investigații să fac pentru diagnosticare?
Pentru a diagnostica starea de sănătate a sânilor și a elimina cauze non-hormonale de tipul chisturi, mastite și mai rar tumori mamare, medicul tău îți poate recomanda să efectuezi următoarele examinări și teste:
În timpul examenului clinic mamar, medicul tău va verifica eventualele modificări la nivelul sânilor, inspectând și palpând sânii și ganglionii limfatici situați la nivelul gâtului și în zona axilară.
Totuși, această palpare a sânului făcută chiar de către un medic cu experiență poate depista de cele mai multe formațiunile mai mari de 1 mm. De aceea, în cele mai multe cazuri, medicul îți va recomanda să faci și o mamografie sau ecografie mamară, investigații imagistice care permit depistarea leziunilor milimetrice ce sunt nedetectabile la palpare.
- Mamografia digitală
Dacă medicul tău detectează un nodul la sân, creșterea focală a consistenței țesutului mamar sau o zonă focală de durere, îți poate recomanda să faci o mamografie digitală. Chiar dacă examenul clinic mamar este normal, medicul tău îți poate recomanda o mamografie de diagnosticare dacă ai peste 35 de ani și dacă te confrunți cu dureri mamare. Mamografia de diagnostic se concentrează pe zonele suspecte din sâni și verifică leziuni care pot fi prea mici pentru a fi resimțite în timpul examinării.
Din octombrie 2016, poți face la Donna Medical Center mamografia digitală cu tomosinteză 3D, cea mai performantă mamografie din lume în prezent.
- Ecografia mamară
Ecografia mamară poate fi recomandată pentru a evalua o zonă de durere persistentă la vârsta de sub 40 ani sau peste 40 ani, dacă mamografia arată un sân dens.
La Donna Medical Center, folosim ecograful Hitachi Preirus, cu tehnică dedicată pentru ecografia mamară, inclusiv sonoelastografia mamară ce permite diferențierea exactă a leziunilor benigne de cele maligne.
- Biopsia sânului
Dacă în timpul examinărilor imagistice medicul identifică un nodul la sân sau alte anomalii suspecte, poate recomanda efectuarea unei biopsii pentru a avea un diagnostic confirmat. În timpul biopsiei, medicul tău radiolog obține un mic eșantion de țesut mamar din zona suspectă și îl trimite pentru analiză anatomo-patologică.
Cum pot ameliora durerea de sân până la aflarea diagnosticului?
Folosește aceste trucuri pentru a ameliora durerea, însă nu te opri aici. Este foarte important să identifici cauzele care au provocat durerea, așadar programează cât mai rapid vizita medicală.
- Poartă un sutien suport ferm, dar nu strâmt;
- Poartă un sutien de sport în timpul exercițiilor fizice și un sutien lejer în timpul somnului, în special în perioadele când sânii tăi pot fi mai sensibili;
- Experimentează terapia de relaxare, care poate ajuta la controlul nivelului ridicat de anxietate, asociat cu durerea de sân severă;
- Limitează sau elimină cafeina și teina, în special în perioadele dureroase (consumul de cafea, ceai negru, ciocolată, coca cola);
- Utilizează cremă cu antiinflamator în perioada dureroasă, pe zonele dureroase (doar seara sau chiar seara și dimineața);
- Diminuează consumul de grăsimi la mai puțin de 20% din totalul caloriilor;
- Ține un jurnal al zilelelor în care te confrunți cu dureri, pentru a determina dacă durerea este ciclică sau non-ciclică.
Indiferent de remediul pe care îl adopți temporar pentru a scădea durerea, este foarte important să obții o evaluare și un diagnostic de încredere, care să identifice exact problema și să recomande un plan de tratament.
Cel mai eficient control al sânilor include întotdeauna un consult senologic însoțit de mamografie sau ecografie mamară (în funcție de vârstă). Tratarea cu superficialitate a unor senzații neobișnuite la nivelul sânilor și decizia de a nu consulta un medic senolog expert din timp, reprezintă o greșeală ce nici o femeie nu își permite să o facă.
Asta pentru că, o durere de sân ignorată sau diagnosticată greșit de către un medic generalist, poate ascunde afecțiuni serioase la nivelul sânilor.
Investigațiile ginecologice de rutină văd ceea ce tu nu poți simți!
Surse:
- “11 Causes of Breast Pain and How to Manage Them.” Www.medicalnewstoday.com, 21 Nov. 2018, www.medicalnewstoday.com/articles/311833, accesat la 2.07.2024;
- “Breast Pain.” Nhs.uk, 17 Oct. 2017, www.nhs.uk/conditions/breast-pain/, accesat la 2.07.2024;
- “Breast Pain - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/breast-pain/symptoms-causes/syc-20350423, accesat la 2.07.2024;
- “Breast Pain Information | Mount Sinai - New York.” Mount Sinai Health System, www.mountsinai.org/health-library/symptoms/breast-pain#:~:text=Breast%20pain%20can%20be%20due, accesat la 2.07.2024;
- “Breast Pain: 10 Reasons Your Breasts May Hurt.” Www.hopkinsmedicine.org, 8 Aug. 2021, www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/breast-pain-10-reasons-your-breasts-may-hurt, accesat la 2.07.2024;
- Contributors, WebMD Editorial. “Why Do My Breasts Hurt?” WebMD, www.webmd.com/women/why-do-my-breasts-hurt, accesat la 2.07.2024.