Factori de risc pentru cancerul de col uterin
Articol realizat cu ajutorul Echipa de specialiști ai Donna Medical Center Un factor de risc este ceva care schimba sansa de a dezvolta o boala, cum ar fi cancerul. Mai multi factori de risc cresc sansa de a face acel cancer. Cu toate acestea, exista femei cu acesti factori de risc, care nu dezvolta cancer de col.Pentru a fi sigura de asta, trebuie insa sa mergi periodic la examenul ginecologic si sa faci testul Babes Papanicolau.
In Romania, cazurile de cancer de col uterin sunt ingrijorator de numeroase. Cancerul de col uterin reprezinta prima cauza de mortalitate la femeile cu varsta cuprinsa intre 15 si 44 de ani.
Romania se situeaza pe primul loc in Europa atat ca incidenta, cat si ca mortalitate.
Exista factori de risc ce cresc sansele de a dezvolta cancer de col uterin. Unii factori pot fi modificati sau evitati (cum ar fi fumatul sau infectia cu virusul HPV), iar alti factorii de risc nu pot fi modificati (cum ar fi varsta si istoricul familial).
Cunoscand acesti factori de risc putem sa intelegem mai bine necesitatea efectuarii periodice a testului Papanicolau pentru a putea diagnostica precoce orice modificare la nivelul celulelor din colul uterin.
CARE SUNT FACTORII DE RISC PENTRU CANCERUL DE COL UTERIN?
1. Infectia cu virusul papilloma uman (HPV)
Este cel mai important factor de risc. HPV este un grup de mai mult de 100 de virusuri inrudite; diferite tipuri de HPV determina verucile de pe diferite parti ale corpului - maini, picioare, de la nivelul buzelor sau al limbii - alte tipuri pot cauza negii care apar in zona organelor genitale. Exista insa anumite tipuri de HPV cu grad ridicat de risc pentru cancer. Aproximativ doua treimi din toate cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de HPV 16 si 18.
Infectia cu HPV este comuna, iar în majoritatea cazurilor organismul este capabil de a elimina infectia pe cont propriu. Cu toate acestea, uneori infectia nu dispare și devine cronica. O infectie cronica, mai ales atunci cand este cu grad ridicat de risc, in cele din urma poate provoca cancerul de col uterin.
Testul Papanicolau cauta schimbari in celulele de col uterin cauzate de infecția cu HPV. Testul HPV poate fi facut atunci cand obtinem un rezultat anormal al testului Papanicolau. Daca testul gaseste un tip de risc ridicat de HPV, aceasta poate insemna ca vom avea nevoie de o evaluare completa, cu o procedură de colposcopie. Desi nu exista in prezent niciun leac pentru infectia cu HPV, exista modalitati de a trata negii si a stopa cresterea celulelor anormale care cauzează HPV.
Vestea buna este ca majoritatea femeilor cu acest virus nu dezvolta un cancer. Medicii cred ca trebuie sa apara si alti factori pentru ca sa se dezvolte cancerul. Printre acestia se numara:
2. Fumatul
Femeile care fumeaza sunt aproximativ de doua ori mai expuse decat cele non-fumatoare de a face cancer de col uterin. Cercetatorii cred ca aceste substante deterioreaza ADN-ul celulelor colului uterin, contribuind la dezvoltarea cancerului de col uterin. Fumatul, de asemenea, face ca sistemul imunitar sa fie mai puțin eficace in lupta impotriva infecțiilor cu HPV.
3. Imunosupresie
Virusul imunodeficientei umane (HIV), virusul care provoaca SIDA, dauneaza sistemului imunitar al organismului si plaseaza femeile la risc mai mare de infectie cu HPV. Acest lucru poate explica riscul crescut de cancer de col uterin la femeile cu SIDA. De asemenea, oamenii de stiinta cred ca sistemul imunitar este important in distrugerea celulelor canceroase, incetinirea ritmului de creștere si raspandirea lor. Un alt grup de femei cu risc de cancer de col uterin sunt cele care iau medicamente pentru a suprima raspunsul sistemului imunitar care ataca propriile celule sau organe, vazandu-le ca fiind straine sau cele care au avut un transplant de organe.
4. Infectia cu Chlamydia
Infectia cu Chlamydia este relativ comuna si poate provoca inflamatii pelvine, ceea ce duce la infertilitate. Unele studii au observat un risc mai mare de cancer de col uterin la femeile ale caror analize de sange indică semne de infectie cu Chlamydia, actuale sau trecute (comparativ cu femeile cu rezultate normale de testare). In majoritatea cazurilor, infectia cu Chlamydia nu cauzeaza niciun simpton. Astfel, o femeie poate sa nu stie ca ea este infectata, cu exceptia cazului in care este testata pentru infectia cu Chlamydia sau se prezinta la examenul pelvin.
5. Dieta
Femeile cu diete sarace in fructe si legume pot avea un risc crescut de cancer de col uterin. De asemenea, femeile supraponderale sunt mult mai susceptibile de a dezvolta adenocarcinom de col uterin.
6. Contraceptivele orale (anticonceptionalele)
Exista cercetari care sugereaza ca riscul de a dezvolta cancer de col uterin creste daca o femeie ia contraceptive orale, iar riscul scade dupa ce se opreste tratamentul. Intr-un studiu, riscul de cancer de col uterin a fost dublat la femeile care au luat pilule anticonceptionale mai mult de 5 ani, dar riscul a revenit la normal dupa 10 ani de cand au fost intrerupte. Trebuie sa discuti cu medicul tau despre beneficiile si riscurile in utilizarea contraceptivelor orale, pentru a alege cea mai potrivita metoda contraceptica pentru tine.
7. Utilizarea dispozitivului intrauterin
Un studiu recent a constatat ca femeile care au folosit vreodata un dispozitiv intrauterin au avut un risc mai mic de a dezvolta cancer de col uterin. Efectul asupra riscului a fost observat chiar și la femeile care au avut un dispozitiv intrauterin pentru mai puțin de un an, iar efectul protector a ramas chiar si dupa ce s-a renuntat la dispozitiv. Utilizarea unui dispozitiv intrauterin poate reduce, de asemenea, riscul de cancer endometrial.
Cu toate acestea, exista si unele riscuri. Inainte de a lua orice decizie, discuta cu medicul tau ginecolog despre potentialele riscuri si beneficiile utilizarii dispozitivelor intrauterine.
8. Istoricul familial de cancer de col uterin
In cazul in care mama sau o sora a avut cancer de col uterin, sansele de a dezvolta boala sunt 2 sau 3 ori mai mari decat in cazul in care nimeni din familie nu a avut. Unii cercetatori cred ca aceasta tendinta familiala este cauzata de o afectiune mostenita care face unele femei mai putin capabile de a lupta impotriva infectiei cu HPV decat altele.
Controleaza-te! Fii sigura ca esti bine!
Medic primar obstetrica- ginecologie
Dr. Horatiu Haradja,
Medic specialist obstetrica- ginecologie
Asistent universitar UMF Carol Davila
Dr. Safta Veaceslav,
Medic specialist ginecolog
Va puteti programa la numarul: 021/252.32.32
Pentru programari online accesati: https://www.donna-medicalcenter.ro/programari.html
Ne puteti scrie pe: office@donna-medicalcenter.ro