Herpesul genital - cauze, simptome, tratament
Articol realizat cu ajutorul Dr. George Iancu - Medic Primar Ginecolog în data 8 Septembrie 2020Herpesul genital este o boală cu transmitere sexuală întâlnită frecvent, pe care o poate contracta orice persoană activă din punct de vedere sexual. De multe ori, persoana infectată nici nu știe că a contractat infecția, din cauză că simptomele nu apar sau trec neobservate. Infecția cu virusul herpes genital (Herpes simplex II) este contagioasă și se transmite chiar și atunci când leziunile partenerului afectat nu sunt vizibile, prin orice tip de contact sexual, vaginal, anal sau oral. Perioada de incubație durează între 2 și 12 zile.
CUPRINS
CUM SE TRANSMITE HERPESUL GENITAL? CARE SUNT CAUZELE APARIȚIEI?
CE SIMPTOME ARE INFECȚIA CU HERPES GENITAL?
HERPES GENITAL - DIAGNOSTICARE
HERPES GENITAL - TRATAMENT
CUM PREVENIM INFECTAREA CU HERPES GENITAL?
Cum se transmite herpesul genital? Care sunt cauzele apariției?
De cele mai multe ori, herpesul genital se transmite prin raportul sexual (vaginal, anal sau oral) cu o persoană infectată. De asemenea, herpesul poate fi dobândit și la contactul direct cu:
- O leziune herpetică;
- Salivă sau pielea din regiunea bucală (dacă partenerul are herpes oral);
- Secreții genitale sau pielea din această zonă (dacă este vorba de herpes genital);
- Sânge provenind de la o persoană infectată;
- Ace și seringi contaminate.
Este bine de știut că nu există riscul de a contracta virusul atunci când folosești săpun, veselă, așternuturi de pat sau prosoape în comun cu o persoană infectată. Datorită faptului că virusul supraviețuiește foarte puțin în mediul extern, riscul de infectare la contactul cu suprafețe sau obiecte este redus. Herpesul se poate transmite și de la mamă la făt, de aceea este important ca viitoarele mămici să efectueze toate investigațiile necesare, pentru a putea depista din timp o posibilă infecție.
Ce simptome are infecția cu herpes genital?
De foarte multe ori, persoanele infectate cu herpes sunt asimptomatice. În cazurile în care infecția se manifestă, apar simptome precum:
- Durere sau mâncărime în zona genitală;
- Apariția unor bubițe mici (vezicule) la nivelul organelor genitale sau în zona rectului, care conțin un lichid incolor. Dacă se sparg, acestea pot provoca răni dureroase.
- Inflamarea și înroșirea pielii de pe sau din jurul organelor genitale afectate.
Pacientele infectate cu acest virus se pot confrunta cu simptome comune pentru infecțiile vaginale sau urinare, precum durerea în timpul urinării sau sângerarea înainte sau după menstruație. Astfel, pentru o diagnosticare corectă, este necesară vizita la medicul ginecolog. În cazul bărbaților, veziculele dureroase se pot forma în zona penisului, scrotului, a anusului, pe coapse sau pe uretră. Câteodată, printre simptome se numără și febra, oboseala, dureri de cap și dureri musculare, stări de rău – foarte asemănătoare cu semnele gripei.
Odată contractat, virusul rămâne în corp toată viața, în stare latentă. În anumite perioade, se reactivează și apar simptomele descrise anterior. Recurența simptomelor este declanșată de:
- Slăbirea sistemului imunitar;
- O intervenție chirurgicală;
- Oboseală și stres;
- Contact sexual neprotejat;
Herpes genital – diagnosticare
Numai un medic poate diagnostica prezența virusului în corp, în urma unui examen de specialitate. În cadrul anamnezei, medicul va analiza simptomele pacientului și mai apoi zona afectată și leziunile de pe suprafața ei și va recomanda efectuarea unor analize de sânge. Aceste analize determină nivelul de anticorpi, iar medicul poate determina prezența virusului, însă nu și sursa infectării sau cât timp a trecut de atunci.
Herpes genital – tratament
Odată contractat, virusul nu poate fi eliminat din corp, unde rămâne pentru toată viața. Există, totuși, tratamente care pot ține sub control simptomele și care pot preveni răspândirea în alte zone ale corpului sau transmiterea către partener.
În zilele de început din cadrul episoadele simptomatice, persoana afectată își poate administra antivirale orale, pentru a reduce durata de manifestare și intensitatea. Dacă apar dureri intense, este recomandată administrarea analgezicelor. Sunt foarte importante practicarea unei igiene corespunzătoare și întărirea sistemului imunitar.
Cum prevenim infectarea cu herpes genital?
Ținând cont de faptul că este o boală cu transmitere sexuală, riscul de contaminare poate fi diminuat dacă sunt respectate următoarele măsuri de prevenție:
- Utilizarea prezervativului la fiecare contact sexual;
- Un număr limitat de parteneri sexuali;
- Respectarea normelor de igienă personală.
Trebuie să reținem că utilizarea prezervativului nu elimină complet riscul de transmitere a virusului, ci se consideră că îl înjumătățește, deoarece herpesul genital se poate contracta și prin atingerea pielii din jurul zonei afectate.