Hormonul Anti-Mullerian (AMH): Ce reprezintă și care sunt valorile normale
Articol realizat cu ajutorul Dr. Maria De Rubeis - Medic Specialist Obstetrică-Ginecologie în data 11 Iulie 2024Tipul de hormon anti-mullerian este produs de celulele granuloase din foliculii ovarieni, iar un test AMH (analiză specifică) îți poate spune câte ovule se află în rezerva ovariană.
Citește în continuare pentru a afla, mai exact, ce rol are acesta în organism și ce reprezintă valorile sale.
Ce este hormonul anti-mullerian (AMH)?
Când se face analiza AMH?
Care sunt valorile normale?
Ce reprezintă o valoare scăzută și cum poate fi îmbunătățită?
Ce poate indica o valoare mare AMH?
Ce este hormonul anti-mullerian (AMH)?
Organismul produce în mod natural hormonul anti-mullerian (AMH). Acesta este implicat în dezvoltarea organelor reproducătoare ale fătului, dar are rol important și pe parcursul vieții, iar nivelurile sale în sânge variază în funcție de vârstă și de sex.
Rolul hormonului anti-mullerian în organism
Atunci când o femeie rămâne însărcinată, organele sexuale ale fătului încep să se dezvolte în decursul primelor săptămâni. Acesta are atât gene masculine (XY), cât și gene feminine (XX). Băieții au un nivel mai mare al hormonului anti-mullerian, în timp ce în organismul fetelor se află în cantitate mai redusă.
În cazul fătului de sex masculin, acest hormon contribuie la prevenirea formării organelor feminine. Uneori, băiețelul nu produce un nivel înalt al hormonului AMH, caz în care este posibil să aibă organe sexuale masculine și feminine sau să nu i se poată distinge sexul, condiție care este cunoscută din punct de vedere medical ca hermafroditism sau intersexualitate.
În cazul fetițelor, doar o cantitate mică de hormon AMH este necesară pentru producerea organelor sexuale. Hormonul anti-mullerian este mai important după perioada pubertății, când organismul fetei începe să producă ovule și să se pregătească pentru reproducere
Când se face analiza AMH?
Dacă ești femeie și te îngrijorezi cu privire la capacitatea ta reproducătoare, mergi la un control de rutină. Poți discuta cu un medic endocrinolog, pentru a testa nivelul hormonilor. Un test AMH îi poate oferi medicului informații despre fertilitatea ta și șansele pe care le ai de a rămâne însărcinată.
O altă situație când se face analiza AMH este aceea în care intenționezi să afli mai multe informații cu privire la menstruația ta, astfel că poți discuta cu medicul și în timpul unui control ginecologic. De asemenea, testul AMH se poate face și dacă te confrunți cu un tip de cancer ovarian, deoarece ajută la monitorizarea sănătății reproducătoare.
Discută cu medicul despre efectuarea testului hormonului anti-mullerian și a altor analize sau investigații și dacă te afli în următoarele situații [1]:
● În cazul în care, ca femeie, ai pilozitate excesivă la nivelul corpului și feței;
● Sânii se micșorează fără o cauză evidentă;
● Ai acnee severă care nu se ameliorează în urma administrării tratamentelor standard;
● Dacă suspectezi că ai dereglări menstruale;
● Dacă iei în greutate fără să existe o explicație;
● Atunci când urmezi un tratament pentru cancer ovarian.
Evaluarea hormonului anti-mullerian se face prin intermediul unui test extrem de simplu, ce constă în recoltarea unei probe de sânge dintr-o venă periferică (de regulă, din pliul cotului). Aceasta este ulterior trimisă la un laborator, unde sunt identificate valorile hormonului.
Pentru interpretarea rezultatului, medicul ține cont de vârsta și sexul persoanei de la care s-a recoltat proba și ia în calcul și istoricul medical.
Care sunt valorile normale?
Hormonul anti-mullerian se clasifică, în general, în următorul mod [2]:
● Peste 4,0 ng/ml: valori ce pot arăta un nivel înalt de fertilitate sau existența unor afecțiuni la nivel ovarian;
● Între 1,5 – 4,0 ng/ml ale AMH: valori normale;
● Între 1,0 – 1,5 ng/ml: valorile indică un nivel normal spre scăzut al hormonului anti-mullerian și, implicit, al rezervei ovariene;
● Între 0,5 – 1,0 ng/ml: valorile situate în cadrul acestui interval pot semnala instalarea menopauzei;
● Sub 0,5 ng/ml: aceste valori ale hormonului anti-mullerian sunt îndeajuns de scăzute pentru a identifica cu certitudine instalarea menopauzei.
Ce reprezintă o valoare scăzută și cum poate fi îmbunătățită?
Valorile standard ale hormonului anti-mullerian pe care le-am prezentat anterior pot fi interpretate corect doar de către medic, deoarece necesită adaptare la particularitățile persoanei care a efectuat testul.
De pildă, un nivel de 3ng/ml poate fi considerat firesc pentru o persoană ce are 25 de ani, dar pentru una de 40, nivelul este interpretat ca fiind foarte ridicat. Acest lucru este valabil și viceversa.
Un AMH scăzut poate semnala instalarea sau atestarea menopauzei, în funcție de caracteristicile femeii respective. Cercetările oamenilor de știință arată că, deocamdată, nu se cunosc modalități de îmbunătățire AMH.
Ce poate indica o valoare mare AMH?
O valoare crescută a hormonului anti-mullerian poate indica fie un grad înalt de fertilitate, fie prezența unor afecțiuni ovariene. Doar un medic poate evalua corect valorile, ținând cont de vârsta pacientei, istoricul medical al acesteia și eventualele probleme de sănătate cu care se confruntă.
Mergi la controale ginecologice de rutină, iar dacă bănuiești că te-ai putea confrunta cu probleme de fertilitate, o consultație pentru infertilitate ți-ar putea oferi informații prețioase despre acest aspect. De asemenea, mergi și la controale endocrinologice, pentru a verifica valorile pe care le are hormonul anti-mullerian.
Surse de informare:
1. “Anti-Mullerian Hormones: How Do They Impact Your Health?” WebMD, WebMD, www.webmd.com/a-to-z-guides/what-to-know-anti-mullerian-hormone-levels, accesat la data de 28 decembrie 2022;
2. Lindberg, Sara. “Anti-Müllerian Hormone (AMH): What Your Levels Can Tell You.” Healthline, Healthline Media, 30 Oct. 2020, www.healthline.com/health/fertility/amh, accesat la data de 28 decembrie 2022.