Sodiul este prezent în toate umorile organismului. Sodiul este principalul cation al lichidului extracellular: 98 % din cantitatea totală de sodiu se găsește în sectorul extracelular şi numai 2 % în sectorul intracelular. Sodiul joacă un rol esențial în reglarea presiunii osmotice, în activitatea neuromusculară şi în menținerea echilibrului acido-bazic, a potasiului şi clorului.
Principalul rol al sodiului în organism este acela de a determina deplasările de apă, fiind componentul principal al forței osmotice a fluidelor. Toate mișcările sodiului produc deplasarea unei cantități variabile de apă. Volumul lichidului din compartimentul extracelular este direct dependent de cantitatea totală de sodiu din organism.
O cantitate relativ mare de sodiu se găsește în cartilaje și ceva mai mică în oase. De asemenea, sodiul de la nivelul scheletului reprezintă 15-30% din cantitatea totală a organismului. Cantitatea totală de sodiu din oase crește odată cu vârsta.
Un adult sănătos are nevoie de 3-5 grame de sodiu în 24g, preuluate din sarea de bucătărie și alimente, pentru a suplini pierderile urinare și cutanate de sodium și previne astfel bilanțul sodic negative.
RECOMANDĂRI PENTRU DETERMINAREA NA SERIC
Investigarea echilibrului hidro-electrolitic și acido-bazic în diverse condiții patologice: deshidratare, diabet insipid, intoxicație cu apă, sindroame diareice severe, edeme, insuficiență renală, hipertensiune, insuficiență cardiacă, ciroză hepatică, hipotiroidism, deficit sau exces de mineralocorticoizi, febră cu hiperventilație, leziuni cerebrale cu hiperventilație.