CT Cerebral sau Cranio-cerebral (Cap) - ce este și când se realizează?
Ce este CT-ul cerebral?
CT-ul cerebral, sau Tomografia Computerizată cranio-cerebrală este o investigație imagistică complet nedureroasă, non-invzivă și minim-iradiantă care folosește radiații ionizante monitorizate în scopul obținerii unor imagini interne detaliate ale craniului în scop diagnostic.
Imaginile obținute sunt analizate ulterior de către medicul radiolog în vederea stabilirii unui diagnostic care va conduce la o eficacitate maximă a tratamentului prescris de către medicul curant al pacientului.
Similar examinărilor tip RMN, cele tip CT se pot realiza, de asemenea, în două moduri:
examinare CT cu achiziții native (fără administrare de substanță de contrast);
examinare cu administrare de substanță de contrast.
Când se recomandă / este indicată efectuarea unei examinări CT Cranio-cerebrale?
Acest tip de investigație imagistică este indicată în situația:
accidentelor vasculare ischemice sau hemoragice;
proceselor expansive tumorale cerebrale (tumori);
anevrismelor cerebrale;
hematoamelor peri-/intracerebrale;
malformațiilor arterio-venoase cerebrale;
trombozelor arteriale sau venoase cerebrale;
traumatismelor cerebrale (traiecte de fractură);
leziunilor craniului osos (determinări secundare osoase sau tumori osoase);
hidrocefaliei;
malformațiilor cerebrale;
în patologia din sfera ORL (sinuzite);
în patologia buco-maxilo-faciala.
Cum ne pregătim în cazul unei examinări tip Tomografie Computerizată cerebrală:
Pentru investigațiile de acest tip nu este necesară o pregătire anterioară. În schimb, este necesară îndepărtarea tuturor accesoriilor metalice din regiunea cerebrală, pentru a nu artefacta imaginile. Pregătirea pacienților în vederea efectuării investigațiilor se face într-o încăpere dedicată.
În cazul examinărilor CT cu substanță de contrast, aceasta se administrează printr-o branulă cu ajutorul unei seringi automate. Pentru abordul venos este necesară efectuarea unei puncții venoase și inserarea în lumenul venos a unei branule. În timpul investigației, contrastul va fi injectat intravenos cu ajutorul seringii automate într-o anumită cantitate, în funcție de morfotipul pacientului și cu un anumit flux. În urma injectării unei cantități mari de substanță de contrast și a unui debit de injectare mai mare pot apărea senzații de căldură, gust metalic în gură sau o ușoară senzație de greață.
Ce contraindicații are o examinare CT Cranio-cerebrală?
Pentru orice fel de investigație există o serie de informații ce trebuie împărtășite medicului pentru ca acesta să poată determina beneficiul medical al realizării examinării, dar și dacă se poate efectua în deplină siguranță pentru pacient. Aceste informații sau contraindicații sunt:
Dacă pacienta este însărcinată sau alăptează, datorită riscului de apariție a malformațiilor fetale; în cazul în care alăptează, aceasta va fi sfătuită să nu mai alăpteze pentru una sau două zile și să folosească un preparat de lapte, timp în care substanța de contrast administrată va fi eliminată din organism;
Dacă pacientul suferă de diverse alergii (cunoscute sau suspectate) la substanțe medicamentoase sau chiar la substanța de contrast; în acest caz întotdeauna se va realiza o consultație alergologică înainte pentru a determina dacă investigația este sigură pentru pacient;
Dacă pacientul are diabet și dacă folosește metforminul ca medicament hipoglicemiant;
Dacă pacientul suferă de afecțiuni tiroidiene, deoarece substanța de contrast administrată la persoanele cu hipotiroidie poate cauza crize tireotoxice;
Dacă pacientul urmează tratament cu iod radioactiv, deoarece substanța de contrast va anula efectele tratamentului și va bloca tiroida;
Dacă pacientul are insuficiență renală, mielom multiplu cu afectare renală, boli cardiace severe, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă, stenoză aortică;
Dacă pacientul este claustrofob, deoarece asistentul radiolog poate oferi sprijin în acest sens.
Cât durează o examinare tip Tomografie Computerizată cerebrală?
În mod normal, scanarea propriu-zisa durează câteva secunde dacă se efectuează o achiziție nativă, iar dacă se administrează substanța de contrast, atunci durata investigației poate atinge aproximativ 2-3 minute.
Care sunt avantajele investigațiilor CT?
Durata scurtă de scanare, fiind de electie în situații de urgență;
În patologia traumatică se decelează cel mai bine leziunile hemoragice acute și cele osoase (fracturile);
Sunt mai puțin sensibile la mișcarea pacientului în timpul procedurii (în cazul pacientilor agitati), decât o examinare RMN spre exemplu.
Care sunt dezavantajele examinării CT?
Este o metodă imagistică iradiantă, însă datorită tehnologiei ultra-performantă cu care sunt echipate aparatele noi, precum Siemens Somatom go.Top, doza de iradiere este mult redusă, fiind filtrată;
Substanța de contrast poate provoca reacții alergice, însă aceste situații sunt rare. Reacțiile alergice, dacă au loc, apar în prima oră și sunt întotdeauna gestionate rapid de personalul medical, mai ales că de cele mai multe ori se desfășoară în primele 5 minute și pot varia de la forme:
Moderate: urticarie, dureri de cap, umflarea feței, vărsături, dificultăți de respirație;
Severe: reacțiile severe sunt foarte rare, dar pot pune viața în pericol și constau în tensiunea arterială foarte mică, umflarea gâtului, convulsii și/sau stop cardiac.
În cazurile în care există neclarități vizavi de toleranța la substanța de contrast și alți factori alergeni, pentru a preveni aceasta complicație, vei fi indrumat/ă către un consult alergologic înainte de a ajunge la departamentul de radiologie și imagistică medicală.
Ce documente sunt necesare pentru o examinare CT?
Biletul de trimitere de la medicul curant care a solicitat această examinare, în cazul în care alte metode de investigație nu sunt suficiente pentru a stabili un diagnostic;
Lista medicamentelor pe care le luați în mod uzual;
Dosarul personal care reflectă istoricul medical, mai ales investigații anterioare relevante (adică ce vizează zona care va fi examinată), în special imagistice care pot include alte tomografii, examinari IRM, radiografii sau ecografii (cu CD-uri atașate unde se poate);
Analize de sange: uree și creatinină în cazul examinărilor cu administrare de contrast.
Ce se întâmplă după examenul tip Tomografie Computerizată?
Pacientul se poate mișca după ce asistentul de radiologie anunța că investigația a luat sfârșit, iar la scurt timp, acesta va fi coborât de pe masa de examinare și condus în camera de pregătire unde va fi lăsat sa se îmbrace.
Dacă pacientului i-a fost administrată substanță de contrast, acesta va fi rugat să mai aștepte în incinta clinicii pentru supraveghere aproximativ 15-30 minute, pentru ca medicii să se asigure că nu își fac apariția reacțiile adverse. Substanța de contrast se elimină din corp prin urină, de aceea pentru a accelera procesul de eliminare este indicat consumul unei cantități mai mari de apă.
Rezultatul conține un plic cu un CD cu imaginile zonei examinate și un rezultat medical scris de către medicul radiolog. CD-ul poate fi gata în câteva minute de la terminarea investigației, în timp ce rezultatul va fi disponibil la cel mult 5 zile lucrătoare, eliberarea lui făcându-se numai numai în baza prezentării actului de identitate. În situația în care pacientul desemnează o altă persoană pentru a prelua rezultatul, aceasta trebuie să prezinte o copie a actului de identitate a pacientului.