021.794.01.00, București, Str. George Constantinescu 2-4, 024046
București, Str. George Constantinescu 2-4 024046 România
021.794.01.00 021.794.01.00 Nu lucrăm prin decontări cu casele de asigurări. Nu lucrăm prin decontări cu casele de asigurări.
Servicii Medicale » Centrul de Excelenta in RMN (IRM)

Centrul de Excelenta in RMN (IRM)

RMN IRM 3 Tesla

SIEMENS Magnetom Vida 3T cu Sistem BioMatrix - cea mai avansată tehnologie RMN 3Tesla din România, disponibilă la Donna Medical Center

SIEMENS Magnetom Vida 3T cu Sistem BioMatrix este cel mai puternic și performant aparat RMN creat până acum. IRM 3Tesla este de două ori mai puternic decât scannerele IRM clasice, iar imaginile obținute cu acesta sunt cu 25% mai clare, ceea ce permite o diagnosticare sigură și timpurie a unei game largi de afecțiuni (afecţiuni musculo-scheletale şi neurologice, patologia coloanei vetebrale, dar şi a părţilor moi şi a organelor interne).

RMN-ul cu o putere a câmpului magnetic de 3Tesla permite detectarea leziunilor de  dimensiuni milimetrice și depistează boli în stadii incipiente pe care alte aparate de imagistică medicală nu le-ar detecta (mai ales la nivelul  creierului, al coloanei vertebrale, al măduvei spinării şi al ţesuturilor moi).

Magnetom Vida încorporează performanțele unui aparat de rezonanță magnetică cu utilitate în cercetări medicale și științifice și totodată, permite o examinare eficientă (imagini de înaltă calitate, 60/200 gradienți magnetici puternici de 2.7 MW, ce scurtează cu până la 50% timpul de examinare) și comodă (tub cilindric cu deschidere de 70 de cm) a pacientului.

RMN IRM 3 Tesla

PRIMUL SISTEM BioMatrix, TEHNOLOGIA RMN CE SE ADAPTEAZĂ AUTOMAT FIECĂRUI PACIENT

Fiecare pacient este unic și are o anatomie și o fiziologie proprii: biovariabilități. Aceste caracteristici individuale  influențează calitatea imaginilor  scannerelor  IRM clasice, care, pentru a oferi imagini clare și a evita rezultatele neconcludente,  necesită ghidare a respirației, menținerea pacientului nemișcat și poziționarea acestuia atentă în aparat.

Aparatura Donna Medical Center propune soluții imagistice  de excelență prin care nu pacientul se adaptează tehnologiei, ci tehnologia se adaptează pacientului.

Evită controalele suplimentare cu cea mai performantă tehnologie RMN 3T:
Sistemul BioMatrix,  scanare IRM personalizată, care se adaptează caracteristicilor fiecărui pacient:

 1. Imagini de înaltă calitate și proceduri individuale de examinare cu Sistemul Monitorizare Respirație BioMatrix, câmp magnetic localizat de-a lungul coloanei vertebrale, sensibil la mișcarea țesuturilor,  care se adaptează respirației pacientului și stabilește pattern-uri respiratorii.
 2. Scanări precise cu Magneți Tuning BioMatrix, rezonanță magnetică  inovativă, ce se adaptează automat anatomiei fiecărui pacient, minimizează spațiile distorsionate/goale și îmbunătățesc imaginea afectată de prezența grăsimilor.
 3. Confort și eficiență mărite cu BioMatrix Go Tehnologies, tablou de comandă cu algoritm inteligență artificială ce  scanează corpul și îl poziționează automat în aparat, pe baza unui prototip corporal. Procesul de poziționare al pacientului  în aparat este cu 30% mai rapid.


CE ESTE RMN / IRM ȘI
CUM FUNCȚIONEAZĂ APARATUL DE RMN / IRM?

Imagistica prin Rezonanță Magnetică (IRM) sau Rezonanța Magnetică Nucleară (RMN) este o metodă de diagnostic neiradiantă și neinvazivă care utilizează o tehnologie imagistică modernă ce se folosește de un câmp magnetic și unde de radiofrecvență pentru a vizualiza în detaliu diferitele organe sau țesuturi ale corpului uman.

RMN-ul, metodă imagistică precisă pentru diagnostic și îndrumare tratament

RMN-ul este o investigație imagistică ce are în principal, rol de diagnostic pentru o gamă largă de afecțiuni, dar ajută și la orientarea abordării chirurgicale, la monitorizarea unor tratamente sau post-tratament. Este necesar ca o astfel de investigație să se facă la recomandarea unui medic radiolog, care să cunoască istoricul medical al pacientului.

ATENȚIE! Aparatul de RMN nu utilizează radiațiile și prin urmare, nu există nici un risc de expunere la radiații în timpul acestei proceduri avansate de imagistică nucleară.  


TIPURI DE ANALIZE RMN

RMN- ul este indicat pentru pacienții care suferă de:

✓ Afecțiuni mamare (cancer mamar, formațiuni de tip nodul mamar sau chist mamar cu caracter suspect)

 Afecțiuni ginecologice (cancer de col uterin, cancer endometrial, cancer ovarian)

 Afecțiuni cerebrale (accidente vasculare, tumori cerebrale, patologii neurodegenerative, patologia tulburărilor de conștiență, cancer cervical)

✓ Afecțiuni ale coloanei vertebrale (hernii de disc, patologie vertebrală sau de cordon medular)

✓ Afecțiuni ale sistemului musculo-scheletal (artrită, rupturi ligamentare sau de menisc, cancer osos)

✓ Afecțiuni abdomino-pelvine ( cancerul de prostată, afecțiuni ale tractului urinar, cancer vezică urinară)

✓ Afecțiuni ale tractului digestiv (boli digestive și intestinale)

✓ Afecțiuni cardiologice 

✓ Patologie pediatrică


GAMA COMPLETĂ DE INVESTIGAȚII DE REZONANȚĂ MAGNETICĂ DISPONIBILE LA CENTRUL DE EXCELENȚĂ ÎN RMN 

Tiouri de RMN Donna Medical Center

LA DONNA MEDICAL CENTER POȚI OPTA PENTRU MEDICI SUPRASPECIALIZAȚI ÎN URMĂTOARELE TIPURI DE RMN:

 RMN de sân / RMN mamar

RMN-ul mamar este recomandat de medicul supraspecializat în Imagistica Sânului ca metodă de diagnostic complementară, atunci când la ecografie mamară/mamografie se observă o formațiune suspectă (formațiune care rezultă la palpare sau manifestă simptome vizibile, dar  ecografia/mamografia nu o identifică) ce necesită un examen imagistic suplimentar.

✓ RMN cranio-cerebral / RMN patologie neurologică sau neurochirurgicală

RMN-ul cerebral este o metodă neuroimagistică de diagnostic precoce și de detaliu a modificărilor neurologice (analiza funcționării normale a creierului), recomandată de medicul neurolog sau neurochirurg. De asemenea, acesta are și utilitate preoperatorie, prin crearea unei hărți a proiecțiilor corticale, ce ajută medicul chirurg să intervină chirurgical cu mare precizie.

 RMN coloană vertebrală / RMN spinal

RMN-ul de coloană vertebrală vizualizează discurile intervertebrale, rădăcinile nervilor spinali și măduva spinării și este o metodă imagistică de diagnostic pentru afecțiuni spinale precum herniile de disc, infecțiile, inflamațiile, tumorile, malformațiile, modificările postraumatice, modificările de aliniament ale coloanei vertebrale etc.

RMN abdominal

RMN-ul abdominal este o metodă imagistică de diagnostic în patologia ficatului (RMN hepatobiliar), colecistului, pancreasului, splinei, glandelor suprarenale și a rinichilor. De asemenea, acesta poate vizualiza tumori infecții și obstrucții de la nivelul căilor biliare sau urinare.

RMN pelvin

RMN-ul pelvin identifică imagistic afecțiuni ale prostatei, afecțiuni testiculare, rectale și ginecologice.

 RMN Prostată

RMN-ul de prostată multiparametric este examinarea imagistică noninvazivă de elecție în evaluarea dimensiunilor, agresivității și extinderii tumorii în cancerul de prostată. 

 RMN patologie ginecologică / RMN ginecologic

RMN-ul ginecologic este recomandat de medicul ginecolog atunci când rezultatul testului Babeș-Papanicolau indică prezența unor formațiuni precancerigene sau cancerigene la nivelul aparatului genital. PAP testul și Colposcopia, împreună cu RMN-ul abdominal/RMN pelvin cu protocol pentru patologia ginecologică diagnosticată sunt metode de diagnosticare precoce și sigure ale cancerelor ginecologice.

 ✓ RMN musculo-scheletal

RMN-ul musculo-scheletal este recomandat ca urmare a efectuării unul consult clinic de specialitate, a unei radiografii osoase sau a unei ecografii musculo-scheletale, ca metodă imagistică de diagnostic complementară ce investighează aparatul locomotor (oase, mușchi, ligament, tendoane): patologia osoasă și patologia părților moi.

RMN cardiac / RMN cord / RMN inimă și vase de sânge
RMN-ul cardiac este cea mai sigură metodă imagistică utilizată în diagnosticul și urmărirea pacienților diagnosticați sau suspectați cu boli cardiace sau ale aortei. Cu ajutorul RMN-ul cardiac, medicul vizualizează cu precizie componentele cordului, inclusiv camerele și valvele.

RMN toracal / RMN în zona pieptului
RMN-ul de torace este o procedură imagistică utilizată pentru depistarea cancerelor pulmonare sau ale altor țesuturi, pentru caracterizarea leziunilor mediastinale sau pleurale, măsurarea unei tumori, pentru a identifica anatomia și funcția inimii și a componentelor ei, în depistarea infarctului miocardic, pentru a vizualiza dinamica fluxului sangvin în vasele de sânge și compartimentele inimii, dar și pentru a identifica noduli limfatici, boli de la nivelul vaselor pieptului sau ale pericardului.

✓ Entero-RMN-ul / RMN explorare tub digestiv

Entero-RMN-ul este o investigație radiologică complementară de explorare a tubului digestiv care este utilă în patologia inflamatorie de tract digestiv și în diagnosticarea sigură a bolilor digestive și intestinale.

✓ RMN urologic / Urografie Rm

Urografie Rm reprezintă o investigație de rezonanță magnetică nucleară neinvazivă ce permite atât evaluarea morfologică, cât și funcțională a aparatului renal (diagnosticarea patologiei renovezicale). Aceasta vizualizează întregul aparat excretor (rinichi, uretere, vezică urinar) și este complementară RMN-ului abdomino-pelvin.

✓ RMN-ul fetal / RMN Patologie Pediatrică

RMN-ul fetal permite confirmarea clară a unor leziuni diagnosticate ecografic prenatal. RMN-ul fetal vizualizează cu exactitate leziuni sau malformații intrauterine și oferă un diagnostic clar al modificărilor observate la morfologia fetală de trimestru 2/3. De asemenea, RMN-ul fetal poate să evidențieze modificări morfologice care nu sunt vizibile ecografic.

✓ RMN al întregului corp / RMN Whole Body

RMN-ul este considerat în principal o metodă imagistică avansată de diagnostic și de monitorizare a intervențiilor chirugicale și a tratamentelor pre și postoperatorii. Află că se poate face RMN de screening pentru tot corpul ca o evaluarea generală ce te asigură că ești bine. Mai mult, aceasta îți permite să ai o imagine de ansamblu asupra stării tale generale de sănătate și dacă este cazul, poți investiga mai departe doar zonele care au prezentat probleme medicale.

OBSERVAȚIE! Trebuie să știi că imagistica prin rezonanță magnetica (IRM) poate fi utilizată în locul tomografiei computerizate (CT), mai ales atunci când sunt studiate organele și țesuturile moi pentru că nu sunt ascunde de oase, așa cum se întâmplă în CT. Practic, RMN-ul oferă imagini detaliate ale zonei investigate. În plus, comparativ cu CT, RMN-ul este mai puțin riscant pentru că nu folosește radiații ionizante.


CE PERSOANE NU POT EFECTUA ANALIZA IMAGISTICĂ PRIN REZONANȚĂ MAGNETICĂ?

Nu pot efectua IRM pacienții care:

✓ au biostimulator de tipul stimulator cardiac;

✓ au proteze osoase metalice;

✓ au implantat un stimulator neuronal;

✓ au clipsuri/stenturi/spirale intravasculare metalice cu componentă feroasă la nivel intracranian;

✓ au fragmente metalice la nivelul capului;

✓ au proteză cardiacă valvulară, stimulator cardiac (pace maker), stenturi vasculare sau orice alte implanturi metalice incompatibile cu RMN-ul.


ÎNTREBĂRI FRECVENTE DESPRE RMN

CUM NE PREGĂTIM PENTRU EFECTUAREA UNUI RMN?

 • Pentru confort, vă recomandăm să nu consumați băuturi și alimente înainte cu 2-3 ore de examenul RMN.
 • Vino la RMN cu toate documentele medicale anterioare ce au legătură cu patologia investigată (ecografie, examene de laborator) și oferă informații depre istoricul tău medical (orice fel de afecțiune sau intervenție chirurgicală recentă). Toate acestea ajută medicul radiolog să ofere un diagnostic corect și precoce.
 • Sunt cazuri în care se solicită să nu mănânci înainte cu 3-6 ore.
 • Dacă urmezi un tratament medicamentos, întreabă medicul dacă îl poți urma și înaintea intervenției sau este necesară o întrerupere. De asemenea, dacă suferi de diverse alergii, informează medicul în privinţa acestui aspect pentru a nu suferi efecte adverse de la substanța de contrast utilizată.
 • În cazul anumitor tipuri de RMN se injectează substanță de contrast pentru o vizualizare precisă a organelor examinate.
 • Analize de sânge necesare în cazul utilizării substanței de contrast: creatinină serică și uree serică (din ultimele 30 de zile).
 • Înainte de investigație trebuie să îndepărtați toate obiectele metalice (bijuterii, accesorii, obiecte personale, aparate auditive). Informează medicul dacă ai orice fel de implant metalic (stent cardiac, pacemaker, sterilet) pentru că acesta poate să nu mai funcționeze corect după RMN.

CE OBIECTE METALICE NU SUNT RECOMANDATE ÎN TIMPUL EXAMINĂRII RMN?


OBIECTE METALICE DE EVITAT ÎN TIMPUL EXAMINĂRII RMN


OBIECTE METALICE CARE INTERZIC EFECTUAREA EXAMENULUI RMN:

✓ stimulatoare cardiace sau defibrilatoare implantate;
  ✓ clipsuri vasculare metalice feromagnetice plasate pentru prevenirea hemoragiei din anevrisme;
  ✓ pompe de medicamente implantate sau externe (ca cele pentru administrarea insulinei, pentru analgezice sau chimioterapice);
 ✓ implanturi cohleare;
 ✓ cateterele cu componente metalice; 
 ✓ 
gloanțe sau alte tipuri de fragmente metalice;
 ✓ un corp străin metalic din organism.


OBIECTE A CĂROR COMPONENȚĂ METALICĂ TREBUIE SĂ FIE CLARIFICATĂ DE CĂTRE MEDICUL/SPECIALISTUL CARE LE-A IMPLANTAT, ÎNAINTEA EFECTUĂRII EXAMENULUI RMN (dacă materialul este sau nu compatibil cu RMN-ul):

✓ plăci metalice, șuruburi, meșe metalice pentru repararea osului sau articulațiilor;
✓ tije vertebrale metalice și proteze articulare;
✓ sisteme de neurostimulare;
✓ unele tatuaje sau tatuajele permanente pentru sprâncene (pot altera imaginea și pot duce la apriția iritațiilor pielii sau umflare;
✓ pigmenții negri și albaștri sunt cei mai problematici);

✓ unele produse cosmetice sau lacuri de unghii care pot conține particule metalice;
✓ unele lucrări dentare, implanturi, obturații sau aparate dentare;
✓ gloanțe sau alte tipuri de fragmente metalice;
✓ bijuterii metalice, inclusiv piercing-uri corporale.

 

CUM SE DESFĂȘOARĂ EXAMINAREA RMN?

Vei fi invitat în sala de examinare și te vei întinde pe un pat care se va deplasa în interiorul unui tub cilindric. Vei fi poziționat în așa fel încât regiunea de examinat să fie în mijlocul magnetului. Asistenta medicală va comunica cu tine prin intermediul unui microfon și te va supraveghea cu ajutorul unei camere de supraveghere. Examenul poate fi întrerupt în orice moment dacă este cazul.

CÂT TIMP DUREAZĂ O EXAMINARE?

Timpul necesar investigației este unul mediu și depinde de tipul de RMN pe care urmează să îl realizezi. În medie, rezonanța magnetică nucleară durează 20-30 de minute, dar poate ajunge și până la 60 de minute. 
MĂ POT MIȘCA ÎN TIMPUL INVESTIGAȚIEI?

Calitatea imaginilor rezultate în urma RMN-ului depinde și de tine. Este foarte important să te relaxezi și să stai nemișcat pe parcursul RMN-ului pentru a obține o imagine cât mai clară și un rezultat final de calitate. Orice mișcare în timpul examinării duce la scăderea calității imaginii.Timpul va trece mai repede dacă închizi ochii și te relaxezi.

CE FAC DACĂ SUNT CLAUSTROFOB?

În cazul în care resimți disconfort în spații închise:

 • Ți se va explica procedura pas cu pas de către operatorul medical.
 • Vei avea tot timpul alături de tine personal medical, poți vorbi cu tehnicianul prin intermediul boxelor din aparat.
 • Vei face o investigație imagistică cu viteză mare de scanare și astfel, vei sta timpul minim necesar de 15 -20 de minute, dacă medicul radiolog apreciază că este posibil.
 • Ți se vor administra calmante ușoare dacă va fi indicat și în unele cazuri, este exclusă și utilizarea substanței de contrast.

SE AUDE ZGOMOT ÎN TIMPUL EXAMINĂRII?

În cazul altor aparate de RMN, pe tot parcursul examinării auzi un zgomot destul de puternic generat de pulsurile de radiofrecvență. În cazul SIEMENS Magnetom Vida nu te vei confrunta cu acest disconfort.

EXAMINAREA RMN DETERMINĂ EFECTE ADVERSE?

În cazul anumitor tipuri de RMN este necesar ca pacientul să îi fie injectată substanţă de contrast, care ajută la identificarea ţesuturilor problematice. Dacă suferi de diverse alergii, informează recepția în momentul programării și medicul în privinţa acestui aspect pentru a nu suferi efecte adverse.

Nu uita să îndepărtezi toate obiectele metalice pe care le ai asupra ta și să informezi medicul dacă ai orice fel de implant metalic (stent cardiac, pacemaker, sterilet) pentru că acesta poate să nu mai funcționeze corect după RMN sau să afecteze calitatea imaginii.

Persoanele claustrofone pot experimenta atacuri de panică din cauza lipsei de spațiu.

Alteori, pot exista reacţii adverse ușoare la substanţa de contrast, cum ar fi greaţă, ameţeală, dureri în corp sau de cap, iritaţii ale pielii, senzaţie de leşin, hipotensiune, transpiraţie abundentă, slăbiciune sau dificultăţi de respiraţie, umflături la locul injectării. Aceeaşi substanţă de contrast poate duce la apariţia complicaţiilor în cazul persoanelor care suferă de afecţiuni renale şi fac dializă. Astfel de simptome trebuie raportate imediat personalului medical sau ulterior investigației, medicului!

DE CE SE FOLOSEȘTE SUBSTANȚA DE CONTRAST?

RMN-ul are la bază un câmp magnetic și unde de radiofrecvență pentru a oferi imagini ale diferitelor organe și țesuturi ale corpului. În funcție de tipul de RMN și de cerințele specifice cazului, pentru o mai bună vizualizare a patologiei, se poate folosi substanță de contrast.

Medicul radiolog va decide dacă este necesară administrarea orală/injectarea cu substanță de contrast a pacientului în timpul RMN-ului pentru îmbunătățirea acurateței imaginilor și pentru a evidenția eventualele inflamații. Substanța de contrast injectabilă cel mai frecvent utilizată este pe bază de Gadolinium. Acest produs este de obicei bine tolerat, iar reacții alergice sunt rare. Gadoliniumul este utilizat pentru a evidenția organe, vase de sânge sau țesuturi printr-un contrast mărit pe imaginea finală.

Situații în care substanța de contrast este contraindicată:

 • Paciente însărcinate;
 • Pacienți cu implanturi metalice sau orice fel de metal fixat în corp;
 • Pacienți cu boli renale;
 • Se recomandă o atenție sporită în cazul pacienților claustrofobi și al celor cu antecedente alergice.

Pachete Donna

Fă-ți o verificare
completă în mai puțin
de 60 de minute


Vezi pachetele Donna de
Prevenție Anuală pentru Sănătatea Femeii
Servicii de excelență pt. Sănătatea Femeii
Servicii de Excelență
pentru Sănătatea
Femeii
Diagnostic corect, rapid și foarte important precoce
Diagnostic corect, rapid și foarte important precoce
Echipă de Medici cu Supraspecializare de 10-20 de Ani
Echipă de Medici cu
Supraspecializare
de 10-20 de Ani
Aparatură Vârf de Lance,Ultraperformantă
Aparatură
Vârf de Lance,
Ultraperformantă
Verificare Anuală Completă în 60 de Minute
Verificare Anuală
Completă în
60 de Minute
Peste 50,000 de Pacienți Mulțumiți
Peste 50,000
de Pacienți
Mulțumiți
© Copyright 2019 Donna Medical Center. Toate drepturile rezervate. | Website realizat de Triumf ® | Termeni și condiții