Donna Medical Center
Centru de Excelenta pentru Diagnosticul afectiunilor mamare si ginecologice
Donna Medical Center @ Facebook Blog Donna Medical Center Donna Medical Center @ G+ Donna Medical Center @ YouTube
« inapoi Sunteti aici :: Articole » Sani » Durerea de sani (mastodinia)

Durerea de sani (mastodinia)

Durerea_de_sani.jpg
Durerea mamara (mastodinia sau mastalgia) este comuna in randul femeilor. Durerea la nivelul sanilor poate fi descrisa ca o sensibilitate acuta sau cronica, o senzatie de arsura, junghi, presiune sau durere. Durerea poate sa fie constanta sau poate sa apara ocazional, de obicei premenstrual. Unele femei au dureri de san severe, care persista mai mult de cinci zile pe luna.  Durerea severa poate persista chiar si pe perioada ciclului menstrual si dupa acesta; arareori este cvasipermanenta.


SIMPTOME


De cele mai multe ori, durerile de san semnaleaza modificari mamare necanceroase (benigne); foarte rar semnifica cancer la san.  Durerile mamare inexplicabile, care nu dispar dupa ciclu menstrual sau care persista dupa menopauza, trebuie sa fie evaluate de catre medicul specialist. Cele mai multe dureri de san sunt clasificate ca fiind ciclice sau non-ciclice.

 
Dureri ciclice la nivelul sanilor:

 Dureri non-ciclice la nivelul sanilor:4 (pagina) - Durerea_de_sani_mast_31612.jpg
CAND SA MERGI LA MEDIC?

Programeaza un consult la medicul tau daca intampini oricare din urmatoarele situatii:
 

SUNA ACUM PENTRU PROGRAMARE SAU COMPLETEAZA FORMULARUL DE CONTACT

CARE SUNT CAUZELE DURERILOR LA SAN?

Durerea poate fi cauzata de urmatorii factori: CUM SUNT DIAGNOSTICATE DURERILE LA SAN?

Pentru a diagnostica starea de sanatate a sanilor si a elimina cauze nonhormonale de tipul chisturi, mastite, si mai rar tumori mamare, medicul tau iti poate recomanda sa efectuezi urmatoarele examinari si teste:

   Mamografie-Donna-Medical-Center.jpg  1. Examenul clinic mamar si examenul fizic
In timpul acestui examen, medicul tau va verifica eventualele modificari la nivelul sanilor, examinand sanii si ganglionii limfatici situati la nivelul gatului si in zona axilara. Este posibil ca medicul tau sa iti asculte inima si plamanii si sa verifice peretele toracic si abdomenul sau sa puna intrebari pentru a se asigura ca durerea de la nivelul sanului nu este legata de o alta afectiune. In cazul in care istoricul medical si examenul fizic al sanului nu dezvaluie nimic neobisnuit, este posibil sa nu fie nevoie de teste suplimentare.  

     2. Mamografia
Daca medicul tau detecteaza un nodul la san, cresterea focala a consistentei tesutului mamar sau o zona focala de durere, iti poate recomanda sa faci o mamografie. Chiar daca examenul clinic mamar este normal, medicul tau iti poate recomanda o mamografie de diagnosticare daca ai peste 35 de ani si daca te confrunti cu dureri mamare. Mamografia de diagnostic se concentreaza pe zonele suspecte din sani si verifica leziuni care pot fi prea mici sa se simta in timpul examinarii.

     3. Ecografia mamara
Ecografia mamara poate fi recomandata pentru a evalua o zona de durere persistenta la varsta sub 40 ani sau peste 40 ani daca mamografia arata un san dens.

     4. 
Biopsia sanului
Daca in timpul examinarilor imagistice medicul identifica un nodul la san sau alte anomalii suspecte, poate recomanda efectuarea unei biopsii pentru a avea un  diagnostic de certitudine. In timpul biopsiei, medicul tau radiolog obtine un mic esantion de tesut mamar din zona suspecta si il trimite pentru analiză microscopica.
 
CUM SA ITI USUREZI DUREREA ACASA?

Chiar daca exista putine cercetari care sa verifice eficacitatea acestor remedii, ele ajuta multe femei sa amelioreze durerile de sani. Iata ce poti face: Nu uita, daca durerea persista sau observi modificari la nivelul sanilor, programeaza cat mai curand o consultatie la medicul specialist.

Afla ce spun pacientele despre serviciile Donna Medical Center! 


Dr. Elena Claudia Teodorescu

Medic primar radiologie si imagistica medicala
Doctor in stiinte medicale

Dr. Monica Aura Manaila
Medic primar radiologie si imagistica medicala


                                                                                          Controleaza-te! Fii sigura ca esti bine!

SUNA ACUM PENTRU PROGRAMARE SAU COMPLETEAZA FORMULARUL DE CONTACT


Adresa: Bucuresti, Str. Traian nr. 234, et.1, sector 2; Telefon: 021/ 252.32.32 (33)