Cancer sân - prevenire
Articol realizat cu ajutorul Dr. Doina Popa - Medic Primar Imagistică MedicalăȘtim să nu de puține ori te-ai întrebat în ce măsură cancerul de sân poate fi prevenit. Cu atât mai mult cu cât, statisticile spun că 1 din 8 femei va face la un moment dat în viață cancer mamar. Cancerul de sân nu poate fi prevenit, dar poate fi tratat atunci când este descoperit precoce. Există lucruri pe care toate femeile le pot face și care ar putea reduce riscul de apariție a bolii și mai mult, ar putea ajuta la creșterea șanselor ca, atunci când totuși cancerul apare, să fie găsit într-un stadiu incipient, tratabil.
Poți reduce riscul de apariție a cancerului la sân prin schimbarea acelor factori de risc ce pot fi modificați. Greutatea corporală, activitatea fizică și dieta au fost legate de cancerul de sân, astfel încât în aceste zone poți lua măsuri.
Multe studii arată că activitatea fizică, chiar și cea moderată, scade riscul de apariție a cancerului de sân.
O dietă bogată în legume, fructe, carne de pasăre, pește și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi este asociată cu un risc mai mic de apariție a cancerului de sân, în unele studii. Dar nu este clar dacă anumite legume și fructe sau alte alimente pot reduce riscul.
- menține-ți greutatea în limite normale printr-o dietă echilibrată și variată și prin activitate fizică regulată;
Femeile care aleg să alăpteze timp de cel puțin câteva luni pot reduce astfel riscul de apariție.
Dacă nu folosești terapia hormonală de substituție după menopauză, poți evita creșterea riscului de a face cancer la sân.
În afară de schimbarea stilului de viață, cea mai importantă acțiune pe care o poți face este să urmezi 3 pași simpli pentru diagnosticarea timpurie:
Dacă ai un risc crescut de dezvoltare a cancerului de sân (de exemplu, în familia ta sunt femei care au avut această boală sau cancer ovarian, ai o mutație genetică a genei BRCA sau ai făcut biopsii ce au arătat modificări precanceroase), există câteva metode prin care poți reduce șansele să faci această boală. Înainte de a decide care și dacă aceste metode sunt potrivite pentru tine, discută cu medicul tău pentru a înțelege riscul și cât de mult, oricare dintre aceste abordări, ar putea reduce acest risc.
Ce înseamnă testarea genetică pentru mutații genetice BRCA
Testarea pentru mutațiile genetice BRCA trebuie facută doar dacă există o suspiciune puternică despre prezența unei mutații. Societatea Americană de Prevenție (USPSTF) recomandă doar ca femeile cu un istoric familial puternic să fie evaluate pentru testarea de mutații ale genei BRCA. Acest grup reprezintă aproximativ 2% dintre femeile adulte.
Chemoprevenția este utilizarea de medicamente pentru a reduce riscul de cancer. Mai multe medicamente au fost studiate pentru reducerea riscului de cancer de sân. Discută cu medicul tău care sunt cele mai bune alternative pentru tine.
Pentru femeile care au un risc foarte mare de a dezvolta cancer de sân, intervenția chirurgicală pentru a elimina sânii sau ovarele poate fi o opțiune.
Mastectomia preventivă (profilactică)
Scoaterea ambilor sâni înainte de a diagnostica cancerul mamar poate reduce foarte mult riscul de apariție (cu până la 97%). Unele femei diagnosticate cu cancer la unul dintre sâni, aleg să scoată și pe celălalt, cel sănătos, pentru a preveni apariția unui al doilea cancer. Unele dintre motivele pentru care poți considera, împreună cu medicul tău, să faci o astfel de operație pot include:
- antecedente familiale (cancer de sân la două rude de grad 1 - mamă, soră etc.);
- carcinom lobular in situ văzut în biopsie;
- diagnosticarea cu cancer la un sân (mai ales dacă ai și un istoric familial puternic).
A doua părere (second opinion) este puternic recomandată înainte de a hotarî să faci o astfel de intervenție. După ce este făcută o analiză până la cele mai mici detalii, această operație poate fi alegerea potrivită pentru unele femei.
Ovarectomie profilactică (eliminarea ovarelor)
Femeile cu o mutație BRCA pot reduce riscul de cancer la sân cu 50% sau mai mult, îndepărtând chirurgical ovarele înainte de menopauză. Acest lucru este posibil (referindu-ne la reducerea riscului de apariție) deoarece prin intervenția chirurgicală se îndepărtează principalele surse de estrogen din organism (ovarele). Majoritatea medicilor recomandă femeilor ce au mutații ale genelor BRCA să efectueze această operație după ce au hotărât să nu mai aibă alți copii.
Având la dispoziție atâtea detalii și informații medicale, s-ar putea să te simți debusolată și să nu mai știi ce soluție ar fi potrivită pentru tine. De aceea, îți recomandăm să te înscrii la o ședință gratuită de consiliere pentru prevenție și vei primi recomandări personalizate în funcție de istoricul tău medical.