Cancerul la sân în cazul femeilor tinere
Articol realizat cu ajutorul Dr. Doina Popa - Medic Primar Imagistică Medicală
Numărul cazurilor de cancer la sân depistat în stadiu avansat la femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 39 de ani este iî creștere, potrivit studiului publicat la sfârșitul lunii februarie 2013 în Jurnalul Asociației Medicale Americane.
Incidența a crescut de la 1,53 / 100.000 de femei în 1976, la 2,9 / 100.000 de femei tinere în 2009. Deși aceste statistici pot fi îngrijorătoare, cercetătorii atenționează că trebuie să avem în vedere faptul că populația de femei tinere a crescut în această perioadă.
Un motiv important de îngrijorare pentru cercetători este faptul că în momentul diagnosticării acestor cazuri, cancerul era deja răspândit către organele apropiate (precum plămâni sau ficat), fapt ce reduce cu mult șansele de supraviețuire.
CUM INFLUENȚEAZĂ ACEST STUDIU POPULAȚIA TÂNĂRĂ?
Tinerele nu trebuie să se alarmeze cu privire la rezultatele acestui studiu. Este foarte important însă ca ele să nu respingă gravitatea acestui tip de cancer.
Cancerul la sân la femeile cu vârstă mai mică de 40 nu este comun. Aproximativ 7% din toate cazurile de cancer de sân apar la femeile cu vârsta până în 40 de ani.
Pentru femeile tinere cu risc crescut de a dezvolta această afecțiune, studiul servește în primul rând, ca un semnal de alarmă, pentru ca ele să înțeleagă importanța screening-ului pentru cancerul la sân și a controalelor regulate.
FEMEILE TINERE CARE AU UN RISC NORMAL DE A FACE CANCER TREBUIE SĂ FACĂ MAMOGRAFII DE RUTINĂ?
Nu, în niciun caz. Mamografiile sunt recomandate ca metodă de screening a cancerului la sân, pentru femeile cu vârsta peste 40 de ani. Există cazuri în care mamografiile pot fi recomandate de medicii specialiști mai devreme de această vârstă, atunci când pacienta are un risc ridicat de a dezvolta cancer la sân la vârstă mai tânără (are mama sau sora cu cancer mamar la vârstă tânără sau are prezente genele pentru cancer mamar BRCA1 sau BRCA2).
CUM AJUTĂ AUTOEXAMINAREA?
Este important ca orice femeie să știe cum arată și cum se simt sânii ei în mod obișnuit. Astfel, atunci când va observa ceva ce nu exista înainte, va ști să se adreseze medicului specialist. De cele mai multe ori, schimbările ce intervin mai ales premenstrual sunt normale și benigne, dar acest lucru trebuie confirmat de un medic, în urma consultației specializate.
Autoexaminarea este recomandată să se facă lunar, dupa menstruație, când sânii nu mai sunt dureroși și tumefiați, astfel încât să nu creeze disconfort.
SIMPTOMELE CANCERULUI DE SÂN ÎN CAZUL FEMEILOR TINERE SUNT DIFERITE?
În plus față de semenele obișnuite ale cancerului la sân, în cazul femeilor tinere pot să apară o durere inexplicabilă, o schimbare în textura pielii, roșeață sau inflamație. De asemenea, trebuie urmărită orice modificare a mamelonului, precum și creșterea în dimensiuni a unui singur sân.
CE TREBUIE SĂ FACĂ TÂNĂRA DACĂ OBSERVĂ ACESTE SIMPTOME?
În cazul în care simptomele apar și persistă, trebuie să programezi cât mai curând posibil o consultație la medicul specialist, pentru ca aceste simptome să fie evaluate și diagnosticate.
CUM POT TINERELE SĂ DIMINUEZE RISCUL DE A FACE CANCER LA SÂN?
Există câteva lucruri pe care le poți face pentru a diminua riscul de cancer la sân:
- menține o greutate corporală normală;
- urmează în mod regulat și susținut un program de exerciții fizice;
- redu la minim cantitatea de alcool consumată - Societatea Americană de Cancer recomandă nu mai mult de un pahar pe zi;
- efectuează examenul clinic al sânilor o dată la 3 ani la medic specialist senolog, dacă ai vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani sau anual, dacă ai vârsta cuprinsă între 30 și 40 de ani.
NU UITA! Diagnosticarea precoce prin contrale de rutină este singura care te ajută în menținerea sănătății feminine. Înscrie-te acum pentru o ședință gratuită de consiliere pentru prevenție, iar specialiștii noștri te vor contacta în cel mai scurt timp pentru a te ajuta să ai grijă de sănătatea ta!