Poate fi cancer mamar?
Articol realizat cu ajutorul Dr. Doina Popa - Medic Primar Imagistică Medicală în data 10 Ianuarie 2018
Ești îngrijorată de modificările apărute la nivelul sânilor? Sau te întrebi care sunt factorii ce cresc riscul de a face cancer la sân? Echipa de specialiști în senologie imagistică de la Donna Medical Center, raspunde celor mai frecvente întrebări despre cancerul la sân.
1. Mama mea a fost diagnosticată cu cancer la sân. Este posibil să moștenesc și eu această formă de cancer?
Nu există un răspuns simplu la această întrebare. Unele gene anormale (cum sunt mutațiile genelor BRCA 1 și BRCA 2) sunt asociate cu un risc crescut de cancer la sân. În familiile care au o genă anormală, aceasta poate fi transmisă de la mamă la fiică.
Doar 10% (1 din 10) dintre femeile cu cancer la sân au moștenit o genă anormală. Cancerul de sân, cauzat de moștenirea unei gene anormale, de regulă, apare la o vârstă timpurie (sub 40 de ani) și poate fi la unul sau ambii sâni. Gena anormală este de asemenea asociată cu un risc crescut de cancer ovarian.
Iată 3 idei importante pe care să le reții:
- Doar pentru că mama ta sau o altă rudă a avut cancer la sân, nu înseamnă că vei dezvolta și tu cancer la sân.
- Majoritatea femeilor care dezvoltă cancer la sân, nu au cazuri cu această afecțiune în familie.
- Există mai mulți factori de risc pentru cancerul de sân, istoricul familial fiind doar unul dintre aceștia.
Dacă ești îngrijorată că ai putea avea cancer la sân, discută cu medicul tău despre factorii proprii de risc.
Citește mai multe despre factorii de risc generali
2. Am un nodul la sân și îmi este teamă că este cancer. Ar trebui să fiu îngrijorată?
80% dintre nodulii la sân sunt benigni (nu sunt canceroși). Cu toate acestea, dacă ai identificat un nodul, este recomandat să programezi o consultație la medicul specialist, pentru un diagnostic corect.
Este foarte important să palpezi sânii, în mod regulat (lunar) și, dacă observi o modificare ce durează pe toată perioada ciclului menstrual sau care pare să se agraveze sau să devină mai evidentă de-a lungul timpului, atunci programează o discuție cu medicul tău senolog.
3. M-am lovit puternic la un sân. Se poate ca în urma loviturii să dezvolt cancer mamar?
Traumatismul sânilor cauzat de o căzătură sau o lovitură primită în piept de obicei nu va provoca apariția cancerului la sân. Acesta poate însă provoca vânătăi și umflături, care pot fi sensibile sau dureroase la atingere.
Uneori se întâmplă ca traumatismul să atragă atenția asupra sânului respectiv și cu această ocazie pacienta va remarca un nodul mamar.
Uneori, un traumatism poate determina apariția unui nodul benign (care nu este canceros), cunoscut sub denumirea chist uleios / necroză adipoasă.
4. Am observat o scurgere la unul dintre sâni. Se poate să fie cancer?
Secreția mamară, atunci când este în afara perioadei de sarcină (scurgeri non-lactescente), este de cele mai multe ori semnul unor modificări fibrochistice sau ale altor afecțiuni mamare benigne.
Se poate întâmpla ca scurgerea mamelonară să fie simptom al cancerului la sân, atunci când aceasta conține sânge. Dacă ai o secreție mamelonară non-lactescentă unilaterală, este recomandat să programezi o consultație la un medic specialist în afecțiunile sânilor.
În afară de monitorizarea atentă a simptomelor și adoptarea unui stil de viață echilibrat, iată examenele medicale periodice care trebuie efectuate pentru a diagnostica precoce cancerul la sân:
- autoexaminarea lunară a sânilor - te ajută să fii familiară cu aspectul și felul în care se simte sânul tău în mod normal, astfel încât poți identifica mai ușor orice modificare care apare;
- examenul clinic al sânilor efectuat de către specialistul senolog este recomandat anual;
- mamografia anuală dacă ai trecut de vârsta de 40 de ani;
- ecografia mamară anuală dacă ai până în 40 de ani sau dacă este necesară ca și completare, după mamografie, dacă ai peste 40 ani.
Diagnosticarea timpurie nu va preveni cancerul la sân, dar te poate ajuta să descoperi cancerul mamar atunci când sunt cele mai mari șanse de a fi vindecat.