, , ,
Clinica Pipera - Str. George Constantinescu nr. 2-4, București 020339 România
Clinica Traian - Str. Traian, nr. 234, București 024046 România
021.9732 021.9732

Mamografia cu substanță de contrast

Mamografia cu substanta de contrast

Mamografia cu substanță de contrast (CESM) este o metodă de diagnostic care, la fel ca radiologia tradițională, utilizează radiații ionizante (raze X). Această metodă ajută la recunoașterea leziunilor maligne ale sânului utilizând substanța de contrast, care se concentrează mai devreme și în cantități mai mari în tumorile maligne spre deosebire de țesutul sănătos.

INDICAȚII

Mamografia cu contrast ajută pentru diagnosticul cancerului mamar sau excluderea acestuia, pentru aprecierea extinderii unui cancer mamar deja diagnosticat, pentru aprecierea efectului chimioterapiei asupra țesutului tumoral în cazul chimioterapiei neoadjuvante (efectuată înaintea intervenției chirurgicale) și pentru eluciderea unor discordanțe de diagnostic mamografie convențională/ ecografie mamară în cazurile complexe.

Mamografia cu contrast obține atât imaginile obișnuite, standard, ale mamografiei cu tomosinteză în 2 planuri pentru fiecare sân (CC și OBL), cât și imagini de substracție obținute cu ajutorul soft-ului special după administrarea substanței de contrast. În mod obișnuit se efectuează și imagini tardive, care permit o apreciere și mai bună a încărcării și spălării substanței de contrast și astfel un diagnostic și mai complet. Această investigație durează în total aproximativ 20-30min.
Mamografia cu contrast este obținută cu ajutorul unui mamograf digital cu tomosinteză performant dotat cu softul necesar mamografiei cu contrast. Injectarea se efectuează cu ajutorul unui injectomat cu două căi, ce permite controlul debitului și a cantității de substanță de contrast folosite (aceasta din urmă de calculează în funcție de greutatea pacientei, pe kg corp).
Doza de iradiere este asemănătoare cu cea a mamografiei cu tomosinteză obișnuite.
Uneori este necesară efectuarea unei ecografii țintite după mamografia cu contrast, la nivelul zonei indicate ca suspectă de către aceasta.
În anumite cazuri complexe este necesară chiar și efectuarea unui examen IRM cu substanță de contrast în completare.

DESCRIEREA INVESTIGAȚIEI

Pentru efectuarea examinării, pacienta trebuie să își descopere complet pieptul, să poarte un halat special de unică folosință și să își scoată cerceii și colierele. Odată ajunsă în sala de mamografie, personalul medical introduce în vena membrului superior, o mică branulă, prin care, cu ajutorul unui injector special, se introduce substanța de contrast. După terminarea administrării și la două minute de la începerea perfuziei substanței de contrast, asistentul de radiologie medicală efectuează o serie de imagini cu energie joasă și înaltă în succesiune rapidă, în timp ce sânul rămâne comprimat pentru cele câteva secunde necesare pentru efectuarea examinării, cu ajutorul mamografului clasic. Pacienta trebuie să aștepte aproximativ 2 minute, după care asistentul de radiologie realizează mai multe imagini de mamografie pentru a finaliza examinarea. Pacienta va fi îmbrăcată, păstrând branula, care va fi îndepărtată după aproximativ 15-30 de minute, timp în care pacienta va aștepta în recepție.

RISCURI ASOCIATE/ EFECTE SECUNDARE POSIBILE ȘI/ SAU PREVIZIBILE ȘI COMPLICAȚII

Injectarea substanței de contrast poate avea ca rezultat efecte secundare, cum ar fi o senzație de căldură la nivelul feței și gâtului, care sunt de obicei ușoare și de scurtă durată.

Rareori, poate duce la reacții adverse care sunt clasificate ca fiind ușoare (greață, vărsături, prurit), moderate (vărsături abundente, urticarie difuză, edem facial, bronhospasm) care, de obicei, se rezolvă cu măsuri terapeutice simple. Reacțiile severe (șoc anafilactic, edem pulmonar, convulsii, stop cardio-respirator) pot apărea foarte rar (0,04%) și sunt tratate cu îngrijiri medicale adecvate.
Astfel de reacții adverse sunt mai susceptibile să apară la subiecții cu antecedente medicale pozitive de alergii sau reacții adverse la medicamente sau alimente, care trebuie, prin urmare, să fie raportate în prealabil și în detaliu radiologului care va efectua evaluarea. Din acest motiv, pacienții cu istoric de alergii trebuie să efectueze, în zilele premergătoare examinării, o premedicație adecvată cu corticosteroizi și antihistaminice, în conformitate cu protocolul stabilit de către alergolog.

CONDIȚIILE CLINICE CARE FAC CA INVESTIGAȚIA SĂ FIE MAI COMPLEXĂ

La pacienții cu funcție renală afectată, utilizarea produsului de contrast poate duce la o înrăutățire semnificativă a funcției; din acest motiv, este necesar ca valorile creatininei și e-GFR să fie în limitele normale (analizele de sânge trebuie să fi fost efectuate cu cel mult 3 luni anterior). De asemenea, se recomandă să beți multă apă în zilele premergătoare și în ziua examinării.

Măsurile preventive includ: identificarea pacienților cu risc ridicat, asigurarea unei hidratări adecvate înainte și după administrarea substanței de contrast.
La pacienții cu hipertiroidism cunoscut sau suspectat, substanțele de contrast pot induce hipertiroidism cu tireotoxicoză (exces de hormoni tiroidieni circulanți). Examinarea cu substanță de contrast se va face în acest caz după un consult de endocrinologie.
In cazul in care pacientul are diabet zaharat si este in tratament cu METFORMIN (sau corespondentul acestuia) si asociaza si o alterare a functiei renale, substanta de contrast poate duce la aparitia unor probleme; in aceasta situatie medicul diabetolog va recomanda cand sa se opreasca administrarea metforminului si cand sa se reia.
Pacienții cu afecțiuni cardiace severe prezintă un risc ridicat de reacții severe; în special, la pacienții cu insuficiență cardiacă, iar aceasta combinată cu administrarea substanței de contrast poate provoca edem pulmonar.

CONSECINȚE CARE DERIVĂ DIN NEEFECTUAREA INVESTIGAȚIEI

Neefectuarea investigației mamografice cu substanță de contrast propusă de medicii specialiști ca investigație de nivel I poate întârzia diagnosticul precoce al cancerului mamar sau extensia acestuia sau chiar nu se poate ajunge la un diagnostic în cazul metodelor neconcludente non-contrast; de aceea, numai în caz de contraindicație absolută pacientele se pot abține de la efectuarea acesteia.

ALTERNATIVE DE DIAGNOSTIC

În cazul unei alergii specifice la substanța de contrast, va fi responsabilitatea radiologului să propună cea mai bună metodă radiologică alternativă (de exemplu, RMN cu substanță de contrast) sau să recomande un consult alergologic pentru evaluarea oportunității unei premedicații antialergice.

COMPORTAMENTUL ÎNAINTE ȘI DUPĂ INVESTIGAȚIE

- Înainte de investigație

În cazul femeilor de vârstă fertilă, asigurați-vă că nu sunteți însărcinată, cu o sarcină suspectă sau posibilă.
Nu întrerupeți alte terapii în curs.
În caz de reacții alergice anterioare la medicamente, efectuați premedicația așa cum este indicat de către alergolog
Este de preferat să veniți îmbrăcată cu vestimentație din 2 piese (fustă/ pantalon + bluză)
În ziua investigației
Prezentați-vă la mamografia cu contrast fără a fi mâncat cu 5 ore înainte; se recomandă administrarea de lichide (băuturi necarbogazoase) pentru a evita deshidratarea.
Continuați premedicația antialergică începută cu o zi înainte (atunci când este cazul).
Aduceți rezultatul analizei de sânge pentru creatinemie.
Aduceți toate examinările senologice anterioare (mamografii, ecografii, RMN mamar, biopsii).

- După investigație

Pacientul este ținut sub observație timp de aproximativ 15-30 de minute.

COMPORTAMENTUL PACIENTULUI DUPĂ EFECTUAREA EXAMINĂRII

Se recomandă să beți multe lichide pentru a elimina rapid substanța de contrast prin intermediul sistemului excretor renal; în caz de de premedicație farmacologică, este recomandabil să fiți însoțită și să nu conduceți din cauza efectelor legate de administrarea de antihistaminice care pot provoca somnolență.
SPECIALIȘTI ÎN SONOELASTOGRAFIE MAMARĂ ȘI IMAGISTICA SÂNULUI


 Mii de vieți salvate la Donna Medical Center prin diagnostic corect și precoce.
✓ 10-20 de ani experiență în depistarea afecțiunilor mamare.
✓ PESTE 200.OOO de mamografii și ecografii mamareMAMOGRAFIA SALVEAZĂ VIEȚI! VINO LA
DONNA MEDICAL CENTER PENTRU CEA MAI AVANSATĂ MAMOGRAFIE DIN LUME!

Din 2011 și până acum, ne-am câștigat reputația de Centru Medical Specializat în Patologia Mamară, oferind un diagnostic corect, precoce și rapid pentru peste 100.000 de paciente:

  • Servicii de excelență în Imagistică Medicală, Obstetrică-Ginecologie, Endocrinologie, Medicină Internă, Analize de laborator.
  • Echipă de medici cu experiență de 10 – 30 de ani în Sănătatea Femeii.
  • Diagnostic initial și second opinion corect, precoce și rapid pentru orice afecțiune mamară sau ginecologică.

VREI O PROGRAMARE SAU VREI SĂ AFLI MAI MULTE DETALII DESPRE MAMOGRAFIA CU SUBSTANȚĂ DE CONTRAST?


NUME

EMAIL
PRENUME

NUMĂR DE TELEFON
Donna Medical Center este în București.

021 9732


Articole recomandate


Pachete de servicii la Donna Medical Center
Pachete de servicii la Donna Medical Center

Asiguratori parteneri
Clinica Traian - Foișorul de Foc

București, str. Traian nr. 234, et. 1, Sector 2 (între Calea Moșilor și Foișorul de Foc)

Clinica Pipera - Barbu Văcărescu

București, str. George Constantinescu, nr. 2-4, Sector 2 (strada dintre Fabrica de Glucoză și Dimitrie Pompeiu).

Împreună salvăm vieți! Direcționează 3,5%!

Servicii de excelență pt. Sănătatea Femeii
Servicii de Excelență
pentru Sănătatea
Femeii
Diagnostic corect, rapid și foarte important precoce
Diagnostic corect, rapid și foarte important precoce
Echipă de Medici cu Supraspecializare de 10-20 de Ani
Echipă de Medici cu
Supraspecializare
de 15-30 de Ani
Aparatură Vârf de Lance,Ultraperformantă
Aparatură
High-end,
Ultraperformantă
Verificare Anuală Completă în 60 de Minute
Verificare Anuală
Completă în
60 de Minute
Peste 80,000 de Pacienți Mulțumiți
Peste 80,000
de Pacienți
Mulțumiți
021.9732 021.9732
© Copyright 2023 Donna Medical Center. Toate drepturile rezervate. | Împreună salvăm vieți! Direcționează 3,5%! | Chestionar satisfacție pacienți | Contact
Website realizat de Triumf ® | Termeni și condiții