Antigenul CA 125, o glicoproteină cu greutate moleculară de 220 kD, este prezent în epiteliul următoarelor organe: ovar, pancreas, vezica biliară, stomac, bronhii, rinichi, colon. De asemenea, se găsește în cantități crescute în lichidul amniotic, laptele matern și în serul femeilor gravide.
CA 125 nu poate fi utilizat pentru screening-ul cancerului ovarian în populația generală, datorită lipsei sale de sensibilitate pentru stadiul precoce al bolii.
Creșteri ale CA 125 se vor întâlni în:
- sarcina în primul trimestru, menstruație; - afecțiuni benigne: chiste ovariene, ovare polichistice, endometrioză, boala inflamatorie pelvină, peritonită, ciroză hepatică, hepatite, pancreatite, insuficiență renală; - afecțiuni maligne: cancer ovarian, mamar, pulmonar, pancreatic, de prostată, carcinomatoza peritoneală, limfoame;
Observație:
Nivelurile peste 65 UI/ml, asociate cu mase tumorale în pelvis, indică în peste 90% din cazuri un neoplasm. Creșterea valorilor serice poate anunța recidiva unui cancer ovarian cu 2 - 7 luni înainte de apariție.
Recomandări pentru determinarea CA 125:
- diagnosticul diferențial între un proces benign și o afecțiune malignă în prezența unei mase tumorale pelvine; - la pacientele cu antecedente heredo-colaterale de cancer ovarian sau mamar se recomandă determinarea CA 125 la fiecare 6 luni, împreună cu efectuarea anuală a ecografiei transvaginale, pentru detectarea precoce a cancerului ovarian; - diagnosticul, prognosticul, tratamentul și urmărirea ulterioară în cancerul ovarian; - suspiciune de adencarcinom pancreatic (al 2-lea marker dupa CA 19-9).