Ce este terapia cu PRP?
Terapia cu PRP (plasmă bogată în trombocite) este o terapie noninvazivă, non-chirurgicală, cu rezultate promițătoare și fără efecte secundare.
Ce reprezintă Plasma bogată în trombocite?
Trombocitele sunt o componentă naturală a sângelui propriu și joacă un rol important în vindecarea rănilor și regenerarea țesuturilor. Plasma bogată în trombocite (PRP) se obține prin procesul de izolare a trombocitelor din sânge și concentrarea acestor trombocite la niveluri de concentrație mult mai mari decât în mod normal, prin procesul de centrifugare.
Care sunt beneficiile terapiei cu PRP?
PRP conține numeroși factori de creștere prezenți în granulocitele trombocitelor și este un derivat din sângele integral obținut prin eliminarea globulelor roșii și a leucocitelor, astfel încât fracția plachetară (trombocitele) crește de 5-10 ori față de valoarea normală. Factorii de creștere eliberați din trombocite activează procesul natural de vindecare și de regenerare a țesuturilor și organelor.
Spre exemplu, PRP administrat la locul unei leziuni activează funcțiile biologice care favorizează refacerea și repararea țesuturilor lezate, având totodată și un efect antiinflamator puternic.
Terapia cu PRP este considerată în prezent un tratament nou și promițător pentru unele tulburări ginecologice, în special cele pentru care tratamentele convenționale nu sunt foarte eficiente.
Procedurile care se efectuează în cadrul Centrului de Ginecologie Donna Medical Center includ:
Practicienii esteticieni au folosit PRP pentru regenerarea mucoasei vaginale, a mușchilor și a pielii. După injectarea PRP, vascularizația vaginală este crescută, cu o creștere semnificativă ulterioară a sensibilității. În plus, mucoasa devine mai groasă și mai fermă, făcând vaginul să arate mult mai tânăr. De asemenea, ligamentele și mușchii care susțin uretra devin mai puternici, atenuând incontinența urinară. Printre beneficiile acestui tip de tratament în rejuvenarea vaginală putem menționa îmbunătățirea calității vieții sexuale prin ameliorrea disconfortului și stimularea glandelor vaginale de a produce mai mult lubrifiant natural, dar și restaurarea tonusului muscular în zona vaginală, contribuind la îmbunătățirea senzației de strângere și la reînnoirea elasticității.
PRP a fost încercat și utilizat în tratamentul afecțiunilor dermatologice și autoimune și autoimune care nu răspund la corticosteroizi, precum lichenul scleros (LS). Această condiție afectează vulva și poate cauza cicatrici extinse, atrofie și pierdere progresivă a țesutului, incluzând labiile mici, etanșarea glugii clitorisului și îngroparea clitorisului. Lichenul scleros poate fi însoțit de prurit persistent, dispareunie (durere în timpul actului sexual) și sângerări genitale. Prin urmare, impactul acestei afecțiuni poate fi considerabil, afectând nu doar confortul fizic al pacientei, ci și calitatea vieții sexuale și emoționale. Utilizarea PRP în tratarea lichenului scleros are potențialul de a promova regenerarea țesuturilor afectate, reducând inflamația, pruritul și disconfortul asociat, și îmbunătățind aspectul și funcționalitatea zonei vulvare.
Utilizarea PRP în disfuncția sexuală este considerată a fi un nou tratament ambulatoriu revoluționar nechirurgical care ajută la îmbunătățirea atât a incontinenței urinare, cât și a disfuncției sexuale prin utilizarea factorilor de creștere proprii ai femeii. PRP este injectat în anumite zone ale vaginului: clitoris (O-Shot) sau punctul G (G-Shot). PRP activează imediat regenerarea țesuturilor, iar îmbunătățirea răspunsului sexual este semnificativă. Răspunsul dorit include excitare îmbunătățită, orgasm mai puternic, dispareunie scăzută și lubrifiere naturală crescută.
Datorită capacității PRP de a promova vindecarea rănilor, este utilizat pe scară largă în dermatologie în scopuri care includ tratamentul ulcerelor, cicatricilor și alopeciei. Studii efectuate au arătat că terapia cu PRP reprezintă o abordare terapeutică eficientă, datorită prezenței mai multor trombocite și factori de creștere.
La Donna Medical Center, terapia cu PRP este utilizată și in tratamente de Estetică Medicală. Citiți mai multe informații aici.
Informații utile:
Ca în orice procedură, există contraindicații pentru PRP:
● tulburări de coagulare.
● alăptarea, sarcina,
● boli sistemice ale sangelui,
● boli mentale,
● alcoolismul,
● neoplaziile
● infecțiile acute
● în situațiile în care sunt prescrise medicamente antiinflamatoare nesteroidiene cronice (AINS)
Există un număr de 3 ședințe recomandate pentru tratamentele de mai sus, acestea fiind efectuate la 4-6 săptămâni distanță, existând protocoale bine definite pentru fiecare indicație. Procedura se realizează în confortul cabinetului medicului ginecolog și este nedureroasă. După acest set de 3 ședințe, este recomandată o ședință pe an pentru susținerea beneficiilor tratamentului PRP efectuat.
Pacienta se prezintă la cabinet unde i se va recolta sânge în mod obișnuit ca pentru orice analize de laborator. Sângele astfel obținut este centrifugat cu un anume protocol ca durată și rotații și, ulterior, plasma rezultată este injectată de medic în locurile vizate.
București, str. Traian nr. 234, et. 1, Sector 2 (între Calea Moșilor și Foișorul de Foc) |
București, str. George Constantinescu, nr. 2-4, Sector 2 (strada dintre Fabrica de Glucoză și Dimitrie Pompeiu). |
|
|
|
|
|
|