Rolul perineului în viața intimă a unei femei
Articol realizat cu ajutorul Vania Limban - consultant Sănătate Intimă
Rolul perineului ”muschiul feminității” în viață intimă a unei femei este foarte important pe tot parcusul vieții, el fiind strâns legat de nașterea naturală, sănătatea urogenitală dar și de relația intimă de cuplu.
Perineul sau ”muschiul feminitatii” este singură placă musculară orizontală din corpul femeii care poate fi contractată voluntar. Ea este reprezentată de un grup de mușchi cu funcții multiple:
- susțin organele abdomino-pelvine;
- asigură funcționalitatea celor trei sfinctere care o străbat: sfincter anal, vagin, uretră;
- un rol important în timpul nașterii;
- sunt implicați în relația intimă de cuplu.
Pentru multe dintre femei, perineul este asociat cel mai adesea cu nașterea și cu ceea ce se poate întâmplă cu el la o naștere naturală, fiind unul dintre primele momente din viață când femeia tânără ”con;tientizează” existența perineului ei.
Ulterior, pe parcursul vieții, perineul își face simțită prezența la primele simptome de perineu slăbit. Perineul poate fi afectat de sarcină prin schimbările pe care le suferă musculatura care se ”înmoaie” datorită modificărilor hormonale din această perioadă. Un program de tonifiere în sarcină crește semnificativ flexibilitatea și elasticitatea lui și asigură într-o proporție foarte mare șansa unei nașteri cu perineul intact.
După naștere, retonifierea perineului este deasemenea foarte importantă pentru orice tânără mamă, pentru că ea pune bazele unei sănătăți urogenitale pe termen lung și a unei vieți intime fără probleme, dar și a altor nașteri fără impact negativ asupra părții intime a corpului ei.
Perineul mai poate fi afectat și de schimbările hormonale care se manifestă la premenopauză și menopauză.
Cele mai frecvente simptome de perineu slab sunt:
- incontinență urinară;
- prolapsul organelor urogenitale( uter, vezică, rect);
- vaginul slăbit.
Când o femeie simte că pierde prima ”picatura de pipi” dacă ridică greutăți, râde în hohote, sare sau țopăie, este primul ”semnal de alarmă” care o anunță că perineul ei începe să dea semne și trebuie să înceapă să facă ceva pentru a nu lasă lucrurile să avanseze până la punctul în care soluția este intervenția chirurgicală. Dar chiar și așa, orice femeie trebuie să știe că după o operație de perineu, dacă ea nu va face un program de gimnastică de tonifiere perineală, cu certitudine simptomele vor reapărea după cel mult un an.
Metodele folosite pentru retonifierea perineului, pot fi cele clasice, deja cunoscute, cum ar fi exercițiile Kegel, dar și cele moderne, cum ar fi Perineum Fit și Metodă Epi-No www.epi-no.ro.
PERINEUM FIT este un program complex de gimnastică, recomandat pentru o perioadă de 6 luni, în care femeia este învățată cum să-și tonifice mulscultura intimă pas cu pas lucrând, cu fiecare mușchi perineal în parte. Gimnastică perineală se poate practica în orice situație: sarcină, menopauză, după o operație de perineu sau prolaps genital. După vârstă de 35 de ani adoptarea unui stil de viață care include și practicarea constantă de 2-3 ori pe săptămână a acestor exerciții, asigură oricărei femei un status de viață normal, fără simptome de incontinență urinară sau alte manifestări ale perineului slăbit.
Masajul perineal este recomandat în mod special în sarcină pentru tonifierea perineului, ceea ce ajută semnificativ la evitarea rupturilor perineale sau a necesității practicării la naștere a epiziotomiei.
METODĂ EPI-NO www.epi-no.ro are la bază o tradiție Africană, ”tărtăcuțele kalabash”, veche de mai multe sute de ani, care în timp și-a dovedit eficiența atât în tonifierea și pregătirea perineului pentru o naștere cu perineu intact, cât și în re-tonifierea lui după naștere, după operații în zonă urogenitală sau la menopauză. Un program Epi-No cu o durată de 6 luni poate ajuta la refacerea totală a perineului și a tonusului mușchilor profunzi ai vaginului, care sunt implicați în relația intimă. Epi-No este un dispozitiv medical, aprobat în România de Ministerul Sănătății, care a fost conceput de o echipă de medici ginecologi, urologi și moașe din Germania.
Este dispozitivul pe care orice femeie poate învață să-l folosească singură. Avantajul lui major este reprezentat de faptul că are în componență un manometru, care permite măsurarea pe durata utilizării lui a gradului de tonifiere a perineului.
Active Family Center www.activecenter.ro oferă programe complexe de tonifiere a perineului:
-INFO Q&A PERINEU modul educațional de sănătate intimă
-GIMNASTICĂ PERINEALĂ: Perineum Workout sau Perineum Fit în grup sau one-to-one, pentru gravide, mămici, doamne.
Relații și înscriere la Recepție Active Family Center: 0753072902; office@activecenter.ro
NB. Consultația ginecologică și recomandarea medicului ginecolog reprezintă un punct de plecare important în stabilirea unui diagnostic și a pașilor pe care trebuie să-i urmeze o femeie care are probleme de sănătate intimă, generate de slăbirea tonusului mușchilor pelviperineali.