Viteza de sedimentare a hematiilor sau a eritrocitelor - VSH
Viteza de sedimentare a hematiilor sau a eritrocitelor (VSH) măsoară rata la care sedimentează hematiile dintr-o probă de sânge anticoagulant, în interval de o oră. Cu cât hematiile sedimentează mai repede, cu atât VSH-ul este mai mare, fiind un indicator de răspuns de faza acută. În comparație cu Proteina C reactivă (CRP) și amiloidul A seric, VSH-ul este crescut și în situațiile în care se produce creșterea concentrației imunoglobulinelor, complexelor imune și altor proteine. VSH-ul nu este un test diagnostic pentru o anumită boală și nu trebuie utilizat pentru screening-ul pacienților asimptomatici. Urmărirea în dinamică are o valoare superioară unei singure determinări. Un VSH normal însă, nu exclude prezența unei neoplazii sau a unei boli grave (5% din pacienții cu LES și PR au VSH normal).
VALOAREA NORMALĂ VSH DUPĂ FORMULA WESTERGREEN: - bărbați: VSH = vârsta (ani)/ 2 - femei: VSH = ( vârsta - ani +10)/ 2
RECOMANDĂRI PENTRU DETERMINAREA VSH: - test screening în suspiciunea de reacții inflamatorii, infecții, boli autoimune, discrazii plasmocitare; - monitorizarea evoluției și tratamentului în anumite boli: artrita reumatoidă, reumatism articular acut, lupus eritematos sistemic; - boala Hodgkin, tuberculoză, endocardita bacteriană; - diagnosticul arteritei temporale, polimialgiei reumatice.
OBSERVAȚII:
VSHprezintă variații fiziologice: - VSH-ul suferă modificări în timpul ciclului menstrual, atingând un maxim în faza premenstruală și apoi scăzând în timpul menstruației; - VSH-ul crește în sarcină, începând din a 4-a săptămâna de sarcină, până în a 3-a săptămână postpartum, având un nivel maxim (până la 45 mm/h) în prima săptămâna postpartum; - femeile vârstnice (70-89 ani), aparent sănătoase, pot avea un VSH foarte mare (până la 60 mm/h).
CAUZE VALORI CRESCUTE VSH: - anemia feriprivă, macrocitoza cu rezultat fals pozitiv; Se consideră util în diferențierea anemiei feriprive (VSH = normal) de anemia din bolile acute sau cronice, izolată sau combinată cu deficit de fier, în care VSH este întotdeauna crescut. - folosirea unor medicamente: contraceptive orale, anticonvulsivante, aspirina, carbamazepina, dexametazona, fluvastatin, hidralazina, indometacin, ofloxacin, propafenona, sulfametoxazol; - ciroza, afecțiuni renale, colagenoze; - creșteri extreme în neoplazii: limfoame maligne, carcinoame de colon și sân, mielom multiplu; - creșteri > 100 mm/h semnifică prezența de metastaze.
CAUZE VALORI SCĂZUTE VSH: - hiperglicemia, hiperlipoproteinemia (în special creșterea de chilomicroni), hipofibrinogenemia; - policitemie, eritrocite anormale (microcite, drepanocite, poichilocite, acantocite, sferocite), leucocitoza (rezultate fals negative/scăzute); - casexia, insuficiența cardiacă congestivă; - utilizarea unor medicamente: aspirina, ciclofosfamida, glucocorticoizi, hidroxiclorochina, metotrexat, antiinflamatorii nesteroidiene, sulfasalzina, tamoxifen, trimethoprim; - steroizii, chinina și salicilații dau rezultate fals negative/scăzute.